Vääntö työaikaa pidentäneiden kiky-tuntien jatkosta on synnyttänyt poikkeuksellisen vaikean työmarkkinarähäkän. Vientialojen sopimusneuvottelut ovat edelleen laajasti auki ja laajat lakot uhkaavat teollisuutta kuun lopulla.

Teollisuusliitto, Paperiliitto sekä Ammattiliitto Pro ovat julistaneet lakonuhan eri sektoreille 27. tammikuuta alkaen. Toteutuessaan lakot kestäisivät kaksi viikkoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n alustavan arvion mukaan kahden viikon työtaisteluiden välitön bruttokansantuotetta alentava vaikutus olisi 500-600 miljoonaa euroa. Liikevaihdolla mitattuna menetys olisi EK:n mukaan paljon suurempi, jopa 1,5-2 miljardin euron suuruusluokkaa.

EK kertoo, että laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille, mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.

EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo, että näin laajoilla ja pitkäkestoisilla työtaisteluilla on väistämättä merkittäviä vaikutuksia paitsi tuotantoon myös verotuloihin.

”Jos lakot toteutuvat täysimääräisinä, verotulot voisivat laskennallisesti vähentyä noin 200 miljoonaa euroa”, Urrila arvioi.

EK sanoo, että pitkäkestoisten lakkojen haittoja kasvattaa se, että yritysten on lähes mahdotonta kuroa kiinni menetyksiä myöhemmin. Lisäksi monet lakonuhkien kohteena olevista yrityksistä ovat raskasta prosessiteollisuutta, joissa menetyksiä kasvattaa tuotannon pitkäkestoinen alas- ja ylösajo, joiden vuoksi tuotantoprosessin toiminta ja laatu häiriintyvät pidemmäksi ajaksi kuin itse työtaistelu kestää.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistuttaa, että Suomen kustannuskilpailukyky oli heikentynyt yli 10 prosenttia vuosina 2005-2015. Kilpailukykysopimus oli rakenteellinen korjaus tähän.

Häkämiehen mukaan yritykset kärsivät pelkästään lakon uhasta.

”Joulukuisen kolmen päivän lakon vaikutukset olivat jo noin 200 miljoonaa euroa. Tämä lakko leikkaisi myös julkisen sektorin verotuloja ja siten heikentäisi hyvinvointipalvelujen rahoitusta. Tämän estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Kiky-työajan pidennys sovittiin pysyväksi ja sellaisena sen tulee säilyä”, Häkämies sanoo tiedotteessa.

LUE MYÖS: