Salavideolle tallennettu kiusallinen lausunto voi koitua republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romneyn kohtaloksi. Näin arvioi ainakin uutistoimisto Bloombergin politiikkablogin johtaja Josh Barro tiistaina.

–Mitt Romney hävisi vaalit tänään, Barro arvioi.

–Merkatkaa muistiin: salainen nauhoitus Mitt Romneyn varainkeruutilaisuudesta on tuhonnut Romneyn presidentinvaalikampanjan.

Uusi Suomi kertoi salavideon aiheuttamasta kohusta tänään. Romney teilaa presidentti Barack Obaman kannattajat valtion eläteiksi videolla, joka tuotiin julkisuuteen Yhdysvalloissa maanantaina.

–47 prosenttia ihmisistä äänestää presidenttiä [Obamaa] joka tapauksessa, Romney sanoo.

–Nuo 47 prosenttia, jotka äänestävät häntä, ovat riippuvaisia hallituksesta ja uskovat olevansa uhreja. He uskovat, että hallituksella on valvollisuus elättää heitä, Romney sanoo videolla.

Romneyn mainitsemat 47 prosenttia yhdysvaltalaisista eivät joudu maksamaan valtion tuloveroa. Verovapautus voidaan antaa esimerkiksi pienten tulojen tai vanhuuden vuoksi. Kuitenkin kyseinen 47 prosenttia väestöstä maksaa BBC:n mukaan muita veroja tuloistaan, sillä vain 6,9 prosenttia yhdysvaltalaisista ei maksa lainkaan veroja.

Josh Barron mielestä paljastus on täysi katastrofi Romneylle.

–Hänelle on aiemminkin tuottanut vaikeuksia vakuuttaa ihmiset siitä, että hän välittäisi heistä. Nyt hän on narahtanut videosta, jolla hän kutsuu puolta kansasta toivottomiksi luusereiksi, Barro tylyttää.

Romney ei ole kiistänyt videon aitoutta. Hänen puolustuksensa mukaan lausunto ei ole ”tyylikäs”, mutta vastaa ehdokkaan julkisia puheita. Romney on kampanjassaan todennut olevansa huolissaan kasvavasta määrästä yhdysvaltalaisia, jotka ovat riippuvaisia valtion sosiaalituista.

Presidentti Obaman kampanja käytti heti tilaisuuden hyväkseen.

–On vaikea olla kaikkien amerikkalaisten presidentti, kun halveksut ja hylkäät puolet kansasta, BBC kertoo Obaman kampanjan näpäyttäneen.