Euroopan talouskriisi voi pahimmillaan johtaa sotilaalliseen vallankaappaukseen kriisimaissa, uskoo europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.). Hänen mielestään Euroopassa näkyy tällä hetkellä huolestuttavia merkkejä, jotka ovat tyypillisiä sotia ja kumouksia edeltäville ajoille.

Syynä ovat Cronbergin mukaan etenkin Etelä-Euroopan maiden säästöohjelmat, jotka saattavat kurjistaa ihmisten arkea vuosiksi eteenpäin. Säästöohjelmilla on pyritty pelastamaan euro, mutta kriisin ja säästötoimien yhteiskunnalliset vaikutukset ovat Cronbergin mielestä jääneet liian vähälle huomiolle.

- Elämä näissä maissa on vaarassa kurjistua siihen pisteeseen, että yhteiskuntarauha on uhattuna, Cronberg sanoo.

Monissa Etelä-Euroopan maissa esimerkiksi nuorisotyöttömyys on korkea. Se on Cronbergin mukaan yksi merkittävimmistä yhteiskuntarauhaa uhkavista piirteistä.

- Yksi sotien ja kumousten aihe on aina ollut se, että nuorilla miehillä ei ole töitä.

Pitkän rauhan ajan jälkeen sotilaallinen kaappaus Euroopassa voi tuntua ajatuksena etäiseltä. Cronbergin mukaan sotilaallisen kaappauksen uhka on kuitenkin aihe, josta Euroopassa keskustellaan, ja josta eteläisessä Euroopassa ollaan huolissaan. Esimerkiksi Espanjassa ja Kreikassa on jo nähty säästötoimista johtuvia mellakoita.

Cronbergin mielestä velkasaneeraus olisi ollut kriisimaille tiukkoja säästöohjelmia parempi vaihtoehto.

- Yhteiskuntarauhan näkökulmasta olisi ollut järkevämpää antaa velkoja anteeksi, Cronberg sanoo.

Cronbergin mukaan EU:n pitäisikin hellittää ”kuristusotettaan” kriisimaista yhteiskuntarauhan turvaamiseksi.

Cronberg kirjoitti sotilasvallankaappuksen uhasta Etelä-Euroopassa tänään Puheenvuoron blogissaan.

Espanjassa Katalonia on esittänyt yhä tiukempia itsenäisyysvaatimuksia. Cronbergin mukaan sotilaallinen kaappaus on kuitenkin todellinen uhka kaikissa Etelä-Euroopan maissa. Esimerkiksi Kreikassa, joka on suhteellisen nuori demokratia, bruttokansantuote on Cronbergin mukaan kriisin aikana laskenut jopa 20 prosenttia.

- Vastaavaa talouden taantumaa ei ole nähty koskaan maassa, joka ei ole sodassa, Cronberg kirjoittaa blogissaan.