Virolaisten ja venäläisten välejä hiertää yhä Pronssisoturi-patsaan siirto Tallinnassa. Venäläismieliset nashit ovat olleet asiassa aktiivisia.Kuva: EPA/All Over Press

Viron historian muistamisesta ja tulkitsemisesta on syntynyt iso riita. Tähän liittyen Putin-nuoret kaavailevat Suomeen mielenosoitusta ensi maanantaiksi. Uuden Suomen Moskovasta tavoittaman nuorisojärjestö Nashin edustaja sanoi eilen, että aktivisti on ollut heihin yhteydessä, mutta ei halunnut kertoa asiasta enempää, vaan sulki puhelimen.

Helsingin Sanomat puolestaan sai Nashin jäseneltä kommentin Virosta. Mark Siryk kertoi lehdelle, että nashilaisia saapuu Helsinkiin kymmenkunta.

Helsingin poliisi ei ollut vielä alkuviikosta saanut ilmoitusta mielenosoituksesta.

Kremlin tukema Nashi-järjestö tuli kansainvälisesti tunnetuksi kaksi vuotta siten, kun Viro päätti siirtää toisen maailmansodan symbolin Pronssipatsaan Tallinnan keskustasta sotilashautausmaalle. Nashi-järjestö osallistui mielenosoituksiin Moskovassa piirittämällä Viron Moskovan-suurlähetystöä. Venäjällä toukokuun 9. päivä juhlittava Voiton päivä on suurimpia kansallisia juhlia.

Helsinkiin Nashin-mielenosoituksen tuo 23. maaliskuuta pidettävä Pelko muurin takana –seminaari. Seminaarin järjestelyjä vastaan on hyökätty verkossa. Viron maaliskuun kyyditysten muistopäivää vietetään 25. maaliskuuta.

Seminaari on määrä pitää samana päivänä, jolloin julkaistaan Finlandia-voittaja Sofi Oksasen ja toimittaja Imbi Pajun Kaiken takana oli pelko -kirja. Pelko muurin takana -seminaari ja konsertti järjestetään kirjanjulkaisutilaisuuden jälkeen elokuvateatteri Orionissa Helsingissä. Seminaarin tuottavat Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (KAVA), Viron, Latvian ja Liettuan Suomen suurlähetystöt ja WSOY.

Tilaisuuden vastustajien mielestä Viron suurlähetystön tukemaan tilaisuuteen liittyvässä elokuvasarjassa on venäläisvastainen elokuva. Latvialalaisen Soviet Storyn esittäminen on vastahankkeen puuhaajien mielestä laitonta.

Vuoden 2008 keväällä ensi-iltansa saaneessa dokumentissa kerrataan Neuvostoliiton syyllistyneen rikoksiin ihmisyyttä vastaan natsi-Saksan tapaan. Elokuvan tekemistä ovat tukeneet muutamat Euroopan parlamentin yksittäiset jäsenet, jotka kuuluvat EUN-ryhmään.

Elokuvassa esiintyy myös europarlamentaarikko Ari Vatanen. Siinä nähdään pari Vatasen haastattelupätkää, joissa hän kertoo talvisodasta.

Otteita Soviet Storysta on paljon verkossa. Pro Karelia ry ja Karelia Klubi ry pyrkivät järjestämään eri puolilla Suomea helmi-huhtikuun aikana 10–20 tilaisuutta, joissa esitetään Soviet Story -elokuva. Tällainen tilaisuus on ollut muun muassa Mäntsälässä helmikuun 7. päivä.

Viro-seminaarin taustavoimien mukaan tilaisuudesta keskustelu on verkossa asiatonta. He ovat huolestuneita keskustelun luonteesta, joka saattaa lähestyä kiihotusta ja fyysiseen väkivaltaan yllyttämistä. Toisella puolella esityksen vastustajat sanovat olevansa huolestuneita siitä, että elokuvan esittäjät rikkovat Suomen lakia levittämällä rasistista propagandamateriaalia.

Suomessa ja Baltiassa on huolestuttu kansalaiskeskustelussa Stalinin merkityksen korostamisen paluusta Venäjän lähihistorian tulkintoihin.