Lumikuorma haittaa sähkönjakelua lähes koko maassa. Energiateollisuus ilmoittaa, että puut taipuvat lumen painosta johdoille, mikä aiheuttaa sähkökatkoja.

Lumen paino myös katkoo johtoja ja painaa niitä maahan. Energiateollisuus kehottaa ilmoittamaan vahingoista paikallisille sähköyhtiöille ja pysymään loitolla roikkuvista johdoista. Johtimiin kertyneen lumen ja johdon päälle kaatuneiden tai taipuneiden puiden poistaminen on jätettävä aina sähköalan ammattilaisille.

Tilanne on pahin Itä-Suomessa, mutta häiriöt ovat mahdollisia muuallakin. Tilanne helpottuu vasta, kun sää aikanaan lauhtuu kunnolla.

Monet sähköyhtiöt ovat tarkastaneet lumikuormaa helikoptereiden avulla. Helikoptereita on käytetty myös lumenpoistoon. Helikopterin lapojen ilmavirralla on pudotettu lunta puista, mutta kopterin alla roikkuva parru on osoittautunut tehokkaimmaksi välineeksi poistaa lumi sähköverkkoa uhkaavista puista.

Energiateollisuus muistuttaa metsänomistajia huolehtimaan sähkönjakelun tarpeista. Johtokatujen vierestä olisi hyvä poistaa lumikuorman alle herkästi taipuvat nuoret koivut, jotka voivat aiheuttaa sähkökatkoja.