Hallitus on tehnyt puoliväliriihessään päätöksiä työllisyyden ja kasvun tavoitteiden saavuttamiseksi. Päätökset koskevat etenkin työllisyystoimia ja niitä odotettiin koko päivä myöhäiseksi venyneestä kokoontumisesta Kesärannasta.

Päätöksistä kerrotaan tiedotustilaisuudessa. Hallitus satsaa osaamiseen, kasvuun ja työllisyyteen. Rahaa menee muun muassa Suomen Akatemialle ja Tekesille.

Varhaiskasvatuksen maksuja alennetaan. Osalta ne poistuvat kokonaan, eli niiltä perheiltä, joiden tulot ovat alle 2500 euroa kuukaudessa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) luonnehti päätöstä suurimmaksi puoliväliriihessä. Nollamaksuluokkaan siirtyy 6700 perhettä ja päätöksellä on Orpon mukaan 4000 työllisen vaikutus.

Lisäksi alueellista liikkuvuutta työn perässä helpotetaan. Nollatuntisopimuksiin laaditaan kunnon pelisäännöt. Kotihoidontukeen ei kosketa lainkaan, mistä ulkoministeri Timo Soini (ps.) iloitsi tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen kehyspäätös oli hallitusohjelmaan kirjatun menokehyssäännön mukainen. Hallitus kuroo umpeen 10 miljardin kestävyysvajetta, joka katetaan neljä miljardin euron säästöillä, neljän miljardin euron uudistuksilla ja toimilla, jotka vauhdittavat kasvua ja parantavat työllisyyttä.

Jo eilen puoliväliriihen ensimmäisenä päivänä hallitus linjasi apteekkisääntelyn joustavoittamisesta ja päätti ammatillisen koulutuksen uudistamisesta. Lisäksi toisen kotimaisen kielen kokeilu lähetettiin lausuntokierrokselle. Myös hallitusohjelmassa asetettua yhden miljardin euron säästötavoitteen toteuttamista täsmennettiin jo ensimmäisenä päivänä.

Lue myös:

Sipilä: Päätökset on tehty

Yle: Hallitukseen kolme uutta ministeriä

TE: Näistäkö Sipilä kohta nipistää? Järjestöjen toiveissa alennus päivähoitomaksuihin

Nyt pilkataan Sipilän apteekkiuudistusta: ”Tämä on loukkaus uudistus-sanaa kohtaan”

Lääkerasvat kauppoihin? – Hallitus lisää apteekkien määrää ja teettää selvityksen

Sipilä ministerisalkkujen lisäämisestä: ”Huomenna tai sitten ei tällä hallituskaudella”

Lisää työllisyystoimia tulee – Hallitus pitää kiinni 72 %:n tavoitteesta

Hallitukselta tiukka viesti työllisyystoimista: ”Olisi aivan älytöntä löysätä nyt”

Risikko: Puoliväliriihi painottuu turvallisuuteen – ”Emme saa ummistaa silmiämme”

Ex-poliisiylijohtaja: ”Vaikea kuvitella, että joku voisi olla sitä mieltä, että Suomi olisi jonkinlainen lintukoto”

Juha Sipilä arvioi pian tavoitteensa – STTK antoi vaatimuslistan