Helsingin kaupungin hankintayksikkö selvittää, onko kaupungin käyttämissä käsidesinfiointiaineissa käytetty haitallisia yhdisteitä, joista Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tänään varoitti.

– Olemme yhteydessä tuotteiden toimittajiin. Jos tarve vaatii, tuotteita vedetään pois, mutta tällä hetkellä sellaista tilannetta ei ole, Helsingin kaupungin hankintapäällikkö Hannamaija Haiminen sanoo Uudelle Suomelle.

Haimisen mukaan Helsingin kaupungille puhdistus- ja desinfiointituotteita toimittavat Diversey Suomi, Kiilto Clean, Berner ja Walki Medical.

– En osaa sanoa, mitä ne sisältävät. Sen tiedän, että sopimustuotteet ovat lakien ja asetusten mukaisia, Haiminen sanoo.

Tukes varoitti etenkin PHMB-yhdistettä sisältävistä desinfiointiaineista. PHMB:tä ei kuitenkaan ole kielletty millään lailla tai asetuksella, sillä sen riskiarviointi on EU:ssa käynnissä parhaillaan.

PHMB-suihkeiden käyttö saattaa Tukesin mukaan aiheuttaa haitallisen hengitystiealtistumisen. Tukesin ylitarkastaja Tapio Korolainen kuitenkin korosti, että vakavista altistumisista ei ole tietoa, vaikka aineet ovat olleet laajalti käytössä vuosia.

Tukes odottaa tutkimustuloksia, mutta virasto kehotti jo etukäteen välttämään etenkin suihkeena annosteltavien, PHMB:tä sisältävien aineiden käyttöä sisätiloissa.

Esimerkiksi Kiilto Cleanilta kerrotaan, että heidän tuotteissaan ei nykyisin käytetä PHMB:tä. Sen sijaan tuotteiden tehoaineena on etanoli.

Helsingin yliopiston mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen kirjoitti netissä levinneessä tekstissään, että päiväkodeissa ”lapsia myrkytetään” desinfiointisuihkeita käyttämällä.

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Sirkka-Liisa Ihalainen Helsingin kaupungilta kertoo, että Helsingin päiväkodeissa lasten käsien puhdistukseen käytetään saippuavettä ja pyyhettä.

Varhaiskasvatusviraston ohje on, että desinfiointiaineita ei tavallisesti käytetä lapsille. Epidemiatilanteissa hygieniaohjeet antaa kaupungin epidemologinen yksikkö.

Helsingissä Kallion, Ullanlinnan ja Vironniemen päivähoidosta vastaava varhaiskasvatusalueen päällikkö Ulla Lehtonen kertoo saaneensa tiedon Tukesin tiedotteesta lomallaan.

Myöskään Lehtosen käsityksen mukaan käsidesit eivät ole päiväkodissa rutiininomaisesti jokapäiväisessä käytössä.

– Käsidesiä on käytetty silloin, kun on ollut vahva epidemia päällä. Esiemerkiksi kun oli lintuinfluenssaa, käsidesit on otettu käyttöön.

Lehtosen mukaan joskus epidemia-aikoina koko virastoa on ohjeistettu käsidesin käytössä. Lintuinfluenssan kaltaisten tautien lisäksi desinfiointiainetta on Lehtosen mukaan käytetty esimerkiksi silloin, jos jossakin päiväkodissa on pyörinyt sitkeä mahatauti.

– Ajattelin heti, että täytyy heti ensimmäisessä aluejohtoryhmässä ottaa asia esille ja tarkistaa, mikä on käytäntö, Lehtonen sanoo.

Lehtonen ei ole kuullut tai nähnyt, että päiväkodeissa olisi käytetty suihkutettavia desinfiointiaineita. Hänen mukaansa aineet ovat olleet geelinä annostelutelineisiin asetettavissa kertakäyttöpusseissa.