Kokoomus on jäämässä eristyksiin uudistuneen sote-kantansa kanssa. Helsingin Sanomien kyselyn mukaan kaikki puolueet kokoomusta lukuun ottamatta haluavat Suomeen uudenlaisen aluerakenteen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden pohjaksi.

HS:n kyselyssä suurin osa puolueista kannattaa 18:sta sote-alueen mallia. Tällä kannalla ovat keskusta, sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Siniset, rkp ja Tähtiliike. Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike nyt sen sijaan haluaisivat tätä vähemmän alueita.

Kokoomukselle eivät nämä vaihtoehdot käyneet. Puolue on hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaaduttua alkanut ajaa sote-uudistusta, joka pohjautuisi nykyisiin kuntiin. Puolue on puhunut kuntapohjaisesta mallista.

”Kokoomuksen tavoitteena on ohjata kunnat ja kaupungit riittävän vahvoihin yhteistyöalueisiin, jotka järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Nämä alueet tukeutuvat viiden yliopistosairaalan erityisosaamiseen. Kokoomus ei halua uutta hallinnon tai verotuksen tasoa Suomeen vaan lähdemme kuntapohjaisesta ratkaisusta”, puolue perustelee HS:n kyselyssä.

Sipilän hallituksen sote-projektijohtajana toiminut alivaltiosihteeri Päivi Nerg arvioi maanantaina Uuden Suomen haastattelussa , että kuntapohjainen malli on mahdoton. Hän huomauttaa haastattelussa, että kuntien joukossa on kuusi isoa kaupunkia ja 21 keskuskaupunkia.

”Sitten on erittäin iso määrä pieniä kuntia, niin on aika mahdotonta nähdä, että 295 kuntaa tai 190 sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota, jotka ne muodostavat, selviäisivät paineesta”, Nerg sanoo.

”Yksin kuntien varaan sitä ei voida rakentaa. Se vain on tosiasia.”

LUE LISÄÄ: Tuliko tässä tyrmäys kokoomukselle? Sote-johtaja Nerg: ”Aika mahdotonta”

Nergin mukaan sote olisi helpointa perustaa 18 alueen varaan, koska tätä mallia on hallituksen alla valmisteltu.

Perussuomalaiset on suurista puolueista ainoa, joka liputtaa 18:sta aluetta vähäisempää määrää. Puolue perustelee HS:n kyselyssä kantaansa sillä, että ”alueilla pitäisi olla verotusoikeus, ja mikäli alueita olisi 18, olisi tämän järjestäminen hyvin vaikeaa”.

LUE MYÖS:

Nyt sotesta ärähtivät keskusta ja sdp: ”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus - Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni”

Uusi sote-riita repesi: ”Näyttää uhkaavasti siltä, että halutaan tehdä uusi taso suomalaisten verotukseen”

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa