Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd) kertoman perusteella sdp:n puheenjohtajan ja eduskunnan varapuhemiehen Antti Rinteen julkisuuteen antama kommentti ei pidä paikkaansa.

Rinne kommentoi tänään keskiviikkona Ylen aamu-tv:ssä pitkäksi venynyttä valtiovarainministeriön kansliapäällikön valintaa ja sanoi, että perustuslakivaliokunta selvittää kansliapäälliköksi pyrkivän valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nergin toimintaa.

Rinne viittasi haastattelussa perustuslakivaliokunnan aloittamaan selvitykseen, joka koskee eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumista. Selvitykseen liittyy viime vaalikauden yritykseksi jäänyt sote- ja maakuntauudistus, jossa Nergillä oli merkittävä rooli.

Rinne sanoi Ylellä, että olisi täysin kestämätöntä nimittää kansliapäälliköksi henkilöä, jonka ”toimintaa selvitetään”.

Ojala-Niemelän mukaan yhdenkään yksittäisen virkamiehen osalta ei ole menossa selvitystä.

”Kukaan yksittäinen virkamies ei ole tutkinnan alla”, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelän mukaan Nergin toiminta voi nousta myöhemmin välillisesti selvityksen kohteeksi, mutta asiasta ei ole vielä varmuutta.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunnan selvitykseen liittyvät muun muassa valmiuslakeihin liittyvät tiedonsaantiongelmat.

”Yhtenä asiana siinä on myös viime vaalikauden sote.”

Myös perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Markus Lohi (kesk) arvosteli aiemmin keskiviikkona Rinteen antaneen Ylen haastattelussa väärää tietoa.

Nergin valinnan kansliapäälliköksi on odotettu tapahtuvan jo kauan, mutta päätös asiasta on lykkääntynyt viikosta toiseen. Nergin valinnan suhteen vastahangassa on ollut Sdp.

Helsingin Sanomien mukaan Sdp:n puoluehallitus on ottanut kokouksessaan kielteisen kannan Nergin nimitykseen.

Kansliapäällikkö on valtiovarainministeriön korkein virkamies ja kuuluu Suomen merkittävimpien päättäjien joukkoon. Virkaa hoitaa tällä hetkellä Martti Hetemäki, joka jatkaa tehtävässä pidennetysti kesäkuun loppuun asti.

LUE MYÖS: