Eri poliitikkojen ja viranomaisten Pride-kulkueeseen osallistuminen tai osallistumatta jättäminen on herättänyt tunteita tällä viikolla. Ex-sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) katsoo, että viranomaisten ja julkisten laitosten ei tulisi osallistua kulkueeseen lainkaan.

Räsäsen mielestä yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän kaikille viranomaisille esittämä Pride-kutsu on erittäin huonosti harkittu ratkaisu.

– Huomisen Pride-mielenilmauksen järjestää Helsingin Seta ja julkisten tietojen mukaan Poliisihallitus, Kela ja eräät ministeriöt ovat jo ilmoittautuneet mukaan. Vetoan kansanedustajana puolestani, että nämä tahot jäävät kulkueesta pois. Perustuslain mukaan jokaisella ihmisellä on oikeus ilmaista mieltään ja käyttää sananvapauttaan. On kuitenkin ongelmallista, jos julkinen viranomainen tekee kollektiivisen päätöksen osallistua mukaan mielenilmaukseen, joka jakaa syvästi mielipiteitä. Yksilönä kuka tahansa voi toki osallistua vapaasti mihin tahansa mielenilmaukseen, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Räsäsen mukaan ”Setan ajamat tavoitteet ovat ristiriidassa monen suomalaisen henkilökohtaisen vakaumuksen ja näkemyksen kanssa”.

– Millä tavoin yhdenvertaisuusvaltuutettu turvaa Poliisin, Kelan tai muiden kulkueeseen osallistuvien organisaatioiden koko henkilöstön yhdenvertaisen oikeuden omaan vakaumukseensa ja mielipiteeseensä, Räsänen kysyy.

– Julkisten viranomaisten ja organisaatioiden henkilöstöä ei tule asettaa tilanteeseen, jossa työnantajan viralliseksi mielipiteeksi nostetaan yksipuolisesti Helsingin Setan ajamat tavoitteet.

Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Räsänen tunnetaan muun muassa sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajana. Helsinki Priden tavoitteena on ”seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistäminen ja näkyvyyden lisääminen”.