Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on huolestunut arkkipiispa Kari Mäkisen eilisestä ”uhkauksesta”, että pappien olisi jatkossa potkujen uhalla pakko siunata myös rekisteröidyt parisuhteet.

–Jos hän tämän toteuttaa niin silloin pelkään, että tulee todellinen hajaannus kirkossa. Silloin nämä eroluvut ovat vasta pientä alkusoittoa, ennusti Räsänen Ylen aamu-tv:ssä tänään.

Kuhina Eroakirkosta.fi-sivustolla kiihtyi viikonloppuna. Sunnuntaina sivuston kautta erosi yli 5600 ihmistä ja koko viikonloppuna yli kymmenentuhatta. Tiistaisen Homoillan jälkeen kirkosta on eronnut sivuston kautta jo yli 18000 ihmistä.

Räsänen uskoo, että Homoillan aiheuttama joukkopako kirkosta on osittain ”Facebook-aikakauden ilmiö”.

–Kirkosta eroaminen on hyvin helppoa tehdä netissä. Me olemme nähneet näitä Facebook-yleislakkoja ja toimittajan kaljapullotempauksen tukimielenosoituksia ja voi olla, että osa näistä 18000:sta muutaman viikon kuluttua palaa kirkkoon, sanoi Räsänen Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

–Sitten me nähdään näitä nousevia käyriä, kun ovat saaneet protestinsa antaa.

Räsänen kummasteli aamu-tv:ssä jälleen sitä, että hänen lausuntonsa on otettu kirkon virallisina mielipiteinä.

–Toin puolueen puheenjohtajana esiin puolueen näkemykset, mutta myös yksittäisenä kristittynä omat henkilökohtaiset näkemykseni. Eikä niitä nyt pitänyt ainakaan arkkipiispan sekoittaa, kyllä niin selkeästi toin nämä roolini esiin.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoutui sunnuntaina irti kirkon konservatiivien homovastaisista mielipiteistä. Mäkinen sanoi Nelosen uutisille, että esimerkiksi Päivi Räsänen puhui tv-keskustelussa omalla äänellään, joka ei edusta kirkon ääntä.

Räsäsen mielestä puolueiden puheenjohtajillakin pitää olla oikeus omiin henkilökohtaisiin näkemyksiinsä myös uskonasioissa. Hän pitäytyi yhä näkemyksessään, että raamattu suhtautuu homoseksuaalisuuden harjoittamiseen tuomitsevasti.

Erityistä paheksuntaa on aiheuttanut Räsäsen lausunto, jonka mukaan homoseksuaaleilla on ”oikeus” tunteisiinsa, mutta ei niiden toteuttamiseen. Räsäsen mukaan kyse oli hänen henkilökohtaisesta näkemyksestään kristittynä – siitä, miten hän on itse raamatun, ”uskon ja elämän auktoriteetin”, tulkinnut.

–Mä itse ajattelen, että sukupuolielämä kuuluu miehen ja naisen väliseen avioliittoon. Mutta ei yhteiskunnallisella lainsäädännöllä tule mennä säätelemään sitä, mitä ihmiset tekevät makuuhuoneissaan. Jokainen tekee valintansa oman moraalinsa pohjalta, hän sanoo.

Räsänen pahoitteli aamu-tv:ssä sitä, että homokeskustelussa on unohtunut kirkon perussanoma eli armo, joka hänen mukaansa koskee niin homo- kuin heteroseksuaaleja.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan kirkon henkilökunnalle on saatava pikimmiten selkeät ja sitovat ohjeet koskien esimerkiksi rekisteröidyn parisuhteen rukoustilaisuutta.