Kuva: Tiina Somerpuro

”Esitämme alan toimijoiden kanssa nyt valtioneuvostolle sekä omaan toimintalinjaamme suoraan toteutettavaksi sitä, että kaikki tällä hetkellä riskimaissa matkustaneet tulevat laajenemaan viranomaisten antaman pakkotestauksen piiriin.”

”Tärkeintä on se, että olemme tänään tulleet omassa hallintokunnassani siihen päätökseen, että jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät tartuntatautilain mukaisen karanteenin kaikille riskimaista tuleville.”

Nämä ovat tartuntatautiasioista vastaavan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) lausuntoja maanantaisesta tiedotustilaisuudesta. Kiurun viesti oli, että pelkkä riskimaasta Suomeen tuleminen riittäisi perusteeksi pakkokaranteenille eli tartuntatautilain mukaiselle lääkärin määräämälle karanteenille.

Tämä ei pidä paikkaansa. Ylin laillisuusvalvoja, oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo Uuden Suomen haastattelussa, että hallitus ei voi korvata tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin perusteena olevaa yksilöllistä lääketieteellistä arvioita eikä puuttua siihen. Myös pakkotestaus eli pakollinen terveystarkastus edellyttää yksilöllistä arviointia. Tartuntatautilain mukaan henkilön on oltava perustellusti altistunut, jotta hänet voidaan asettaa pakkotoimien kohteeksi.

Tuo Pöystin lausunto iskee ilmat pihalle Kiurun kaikkein kovimmalta uhkaukselta eli siltä, että pelkkä riskimaasta tuleminen riittäisi pakkokaranteeniin.

LUE PÖYSTIN HAASTATTELU:

Myös kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin on tuonut asian esiin.

”Olisi väärin - mielestäni lainvastaista - laittaa kaikki tietystä maasta tulevat massapäätöksellä karanteeniin. Altistumisriskin logiikka voi toimia koneelliseen jos siinä on ollut paljon positiivisia, mutta ei kaikkiin tietystä maasta tuleviin”, Scheinin tviittaa.

Hallitus istuu tänään keskiviikkona iltakoulussaan puimassa karanteenitoimia. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) on jo älähtänyt tilanteen epäselvyydestä. Pöysti kertoo Uudelle Suomelle, että oikeusministeriö on nyt tullut mukaan valmistelevaan yhteistyöhön sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Karanteenilinjaus on ollut vähintäänkin epäselvä ja siihen on liittynyt outoja piirteitä. Sopii toivoa, että hallitus saa pakkansa kasaan asian suhteen tänään. Ainakin Helsinki–Vantaalla koetaan, ettei tartuntatautilääkäreillä ole mahdollisuutta tehdä karanteenipäätöksiä tällä hetkellä.

LUE MYÖS:

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.