Yksittäisistä työntekijöistä pitäisi tehdä korvausvelvollisia laittomissa lakoissa, linjaa kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari Puheenvuoron blogissaan.

– Nyt on myös kerta kaikkiaan saatava laittomat lakot kuriin. Työrauhan ostamisesta ei ole mitään hyötyä, mikäli sitä voidaan rikkoa mennen tullen. Ehdotan ratkaisuksi Ruotsin mallin mukaista suhtautumista laittomiin lakkoihin. Ruotsissa laittomista lakoista ovat vahingonkorvausvelvollisia työntekijäliittojen lisäksi myös yksittäiset työntekijät, Jaskari kirjoittaa.

Tämän lisäksi Jaskari ehdottaa myös ”aidon keskustelun avaamista” siitä, voiko ammattiliiton jäsenmaksun enää jatkossa vähentää verotuksessa.

Jaskari arvioi kirjoituksessaan, että tällä hetkellä työmarkkinakeskusteluissa ammattiyhdistysliike ja eduskunnan oppositio pelaavat pelkästään aikaa.

– Nyt ei muuta kuin ”pakkolait” eduskuntaan ja päätöksiä. Samalla kertaa on syytä laittaa reippaasti eteenpäin paikallisen sopimisen uudistukset. Perussääntönä on se, että palkoista ja työajoista voidaan ensisijaisesti sopia yritystasolla, mikäli kaikki osapuolet näin yhteisesti päättävät. Työehtosopimukset muodostavat vain kehikon ja tarvittaessa turvan työntekijöille.