Palautuksia mukaan lukien pakkopalautukset tehostetaan tänä syksynä, kertoi sisäministeri Paula Risikko (kok.) Ylen A-studiossa. Poliisilla on Risikon mukaan lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita odottamassa palautuksia jonoksi asti.

Ohjelmassa keskusteltiin Turun puukotuksista ja toimista, joilla ennaltaehkäistäisiin vastaavat tulevaisuudessa. Risikko sanoi, että paljon on jo tehty ja mainitsi esimerkkinä syksyn tehostetut palautukset.

–Niille henkilöille, joilla on lainvoimainen kielteinen päätös, on tehostettu palautus tämän syksyn aikana, Risikko sanoi A-studiossa.

–Me nimenomaan sitä resursoimme ja selvitämme, mitä siinä voidaan tehdä.

Risikon mukaan Suomi tukee vapaaehtoista paluuta, joka on järkevin vaihtoehto, mutta on myös heitä, jotka eivät suostu lähtemään.

–Pakkopalautuksiin myöskin sitten mennään. Meillä on tieto siitä, että poliisilla on palautusjonossa jopa 1400 henkilöä.

Risikon mukaan jonoon on syynä yksinkertaisesti se, että palautuksiin tarvittava lupa ja asiakirjat tahtovat jumiutua palautusmaihin.

–Olen tänään soittanut ulkoministeri Soinille, että me ihan lähestyisimme erityisesti näitä lähetystöjä, jotka eivät näitä asiakirjoja toimita ripeässä tahdissa.

Lue myös:

Turun puukotukset: Pääepäilty vangittu – muidenkin marokkolaisten rikosnimikkeet raskaat

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Turun 18-vuotias puukottaja oleskeli pitkään Saksassa hakematta turvapaikkaa