Ruotsalainen kansanpuolue RKP on omilla toimillaan osoittanut kyseenalaiseksi niin sanotun pakkoruotsin järkevyyden, arvioi Uudenmaan kokoomuksen järjestöpäällikkö Perttu Koistinen Puheenvuoron blogissaan.

Hän viittaa kohua herättäneeseen sairaanhoidon päivystysuudistukseen, jonka myötä Vaasan keskussairaala on menettämässä asemansa laajan päivystyksen sairaalana. RKP vastustaa hallituksen esitystä, koska on huolissaan Pohjanmaan ruotsinkielisen väestön oikeudesta saada hoitoa omalla äidinkielellään. Vaasassa ruotsinkielisiä on väestöstä lähes neljäsosa, Seinäjoella vain noin 0,2 prosenttia.

– Jos koko Suomen laajuudella opetettava pakolliset ruotsinopinnot ja ammatilliset kieliopinnot eivät takaa RKP:n mielestä riittäviä palveluita edes alueella jossa (toisin kuin esimerkiksi Itä-Suomessa) ollaan toistuvasti kanssakäymisessä ruotsinkielisen väestönosan kanssa, voi hyvällä syyllä kysyä mitä virkaa koko järjestelmällä on, kirjoittaa Perttu Koistinen.

Koistisen mielestä RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin näkemystä siitä, että sairaalapäivystyksen siirtyminen ei jatkossa mahdollistaisi riittäviä ruotsinkielisiä palveluita, voi pitää melko eriskummallisena.

– Lääkärit ja sairaanhoitajat kun ovat lähtökohtaisesti suorittaneet vuosien pakollisten ruotsinkielenopintojen lisäksi myös ns. virkamiesruotsin, jota on vuosikymmeniä pidetty kaksikielisten palveluiden takuuratkaisuna saman puolueen toimesta.

Hänen mielestään asian voi kääntää myös toisinpäin.

– Osaako vuosien pakkoruotsin läpikäynyt suomenkielinen kansalainen edes kertoa ruotsinkieliselle lääkärille mikä häntä vaivaa? Tai pystyykö sama pakkosuomen ja virkamiessuomen käynyt lääkäri ymmärtämään ja kertomaan mitä pitäisi tehdä? Koistinen miettii.

Itse huoli on Koistisen mielestä ymmärrettävä, sillä lääkintähenkilökunnan kielitaito ”voi olla pahimmillaan elämän tai kuoleman kysymys”.

– RKP on kuitenkin omilla toimillaan osoittanut, ettei pakkoruotsilla ole todellisuudessa edes sen mielestä asemaa perustuslaillisten palveluiden turvaamisessa, Koistinen tulkitsee.

– Ehkä olisi aika miettiä parempia ratkaisuja ja luopua kalliista pakkoruotsista sekä pakkosuomesta. Kansakunnan kielellisiä valmiuksia palvelisi varmasti paremmin vaikka pakollinen vapaavalintainen kieli.

Pakkoruotsin järkevyyttä ovat RKP:n toimien vuoksi ihmetelleet myös vihreä ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara sekä perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo.

– Seinäjokisten pakkoruotsi ei kelpaa Vaasan ruotsinkielisille. Miksi sitä sitten opiskellaan, Soininvaara pohti pehmennellen lausuntoaan hieman myöhemmin.

Lue myös: Nyt pakkoruotsille vastustusta vihreistäkin: ”Miksi sitä opiskellaan?”

Lue myös: ”Tämä on synkkä päivä suomenruotsalaisille” – Rkp:ssä pelätään nyt yksikielistä Suomea