Sisäministeriön ehdotus pakolaiskiintiön nostamisesta ei mennyt läpi budjettiriihessä. Ministeriö päätti aiemmin ehdottaa, että kiintiö nostetaan nykyisestä 750:stä 1050:een. Kiintiö pidetään kuitenkin nykyisellään.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) pitkään ylläpitämää esitystä on vastustanut etenkin Sininen eduskuntaryhmä, joka ei ole nähnyt perusteita kiintiön kasvattamiselle. Risikko kommentoi Uudelle Suomelle budjettiriihen tiedotustilaisuudessa, ettei kiintiön nostamisesta saavutettu yksimielisyyttä.

Suomen Pakolaisapu on pettynyt hallituksen esitykseen. Pakolaisapu luovutti muiden järjestöjen kanssa elokuussa ministerille yhteisvetoomuksen pakolaiskiintiön korottamisesta. Vetoomuksen oli allekirjoittanut yli 40 järjestöä ja 11 581 kansalaista.

Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen toivoo, ettei hallitus ole antanut Turun traagisten tapahtumien vaikuttaa kiintiöpäätökseen.

–Olisimme tietysti toivoneet erilaista päätöstä. Pakolaisten uudelleensijoittaminen on yksi parhaista keinoista auttaa heikommassa asemassa olevia. 84 prosenttia maailman pakolaisista elää kehitysmaissa, ja esimerkiksi Suomea pienemmässä Ugandassa oleskelee 1,3 miljoonaa pakolaista. Vauraalla Suomella olisi varaa tehdä enemmän pakolaisten auttamiseksi ja nostaa pakolaiskiintiötään, Lehtinen sanoo tiedotteessa.

Pakolaiskiintiön kautta Suomeen otetaan pakolaisia suoraan ulkomailta. Kyseessä on siis eri ryhmä kuin he, jotka tulevat Suomeen turvapaikanhakijoina. Kiintiöpakolaisten statuksen tutkii ja varmistaa YK, joka tekee ehdotuksen Suomelle.

–Nämä ihmiset ovat usein vainon, väkivallan ja Turun tapahtuneen kaltaisten tuomittavien tekojen uhreja, eivät tekijöitä. Pienen tekijäryhmän hirvittävä teko ei saa heikentää suuremman ryhmän mahdollisuutta päästä turvaan. Vaikeina aikoina tarvitaan arvojohtajuutta ja toivomme, että päättäjät eivät sorru keräämään poliittisia pisteitä hyvin haavoittuvan ryhmän kustannuksella, Lehtinen sanoo.

Pakolaisavun asiantuntija Ida Schaumania ihmetyttää hallituksen päätös, joka poikkeaa monen muun maan päätöksestä.

–Norjan pakolaiskiintiö tälle vuodelle on 3 120. Kanada puolestaan on vastaanottanut reilun vuoden aikana yli 40 000 syyrialaista pakolaista. Myös Ruotsi kasvattaa pakolaiskiintiötään ensi vuonna 5 000:een. Sisäministerin ehdottama korotus olisi ollut tässä suhteessa hyvin pieni, Schauman sanoo tiedotteessa.