Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Euroopan neuvostossa, vaatii eurooppalaisia valtioita pitämään kiinni yhteisesti sovitusta pakolaispolitiikasta.

Anttilan mielestä pakolaiskriisistä on tullut poliittinen kriisi juuri yhteisten sopimusten heikon toimeenpanon takia. Anttilan mukaan pakolaispolitiikan on oltava yhtenäistä.

– Pakolaiskriisin huono hoito ruokkii ulkomaalaisvihaa, Anttila totesi puheessaan Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Ranskassa keskiviikkona.

Anttila toteaa tiedotteessaan, että useat maat ovat esimerkiksi lakanneet noudattamasta Dublinin sopimusta, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään siinä EU-maassa, mihin pakolainen ensimmäiseksi saapuu, tai kieltäytyneet ottamasta vastaan sovittua osuuttaan turvapaikanhakijoista.

Hän katsoo, että ”yhtenäisen ja jämäkästi hoidetun pakolaispolitiikan lisäksi Euroopan pitäisi keskittyä niihin juurisyihin, jotka saavat ihmiset lähtemään kotimaistaan”.

– Pakolaispolitiikassa on voitava huomioida kansalliset erityisratkaisut, niin kauan kuin ne ovat linjassa ihmisoikeuksien kanssa, sillä Euroopan maat ovat sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisestikin erilaisia. Kotoutumiseen pitää kuitenkin panostaa, muun muassa radikalisoitumisen estämiseksi, Anttila sanoo.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskustelee keskiviikkona maahanmuutosta ja pakolaiskriisistä.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Matti Vanhaselta ehdotus pakolaisongelmaan: ”Tämä hajottaisi salakuljettajien ansaintalogiikan”

Juha Sipilä maahanmuutosta: Taakanjaon sijaan meidän pitäisi puhua vastuun jakamisesta