Miljardööri, yrittäjä Richard Branson on paljastanut Virgin-yhtiönsä nettisivuilla nähneensä YK-järjestö Unodcin raportin, jossa esitetään täyskäännöstä huumepolitiikkaan ympäri maailmaa.

Branson kertoo näheensä dokumentin, jossa Unodc suunnittelee ”suosittelevansa hallituksille ympäri maailmaa huumeiden käytön ja hallussapidon dekriminalisointia”, Branson kertoo. Dekriminalisoinnin myötä huumeiden käytöstä ja hallussapidosta ei määrättäisi rikosoikeudellista rangaistusta.

Bransonin mukaan suunnanmuutos on hyvä. Hän kertoo olleensa jo vuosien ajan sitä mieltä, että yksityishenkilöiden huumeiden käytön pitäisi olla terveysasia, ei rikosasia.

- Ihmiset, jotka kamppailevat huumeriippuvuuden kanssa, ansaitsevat pääsyn hoitoon, ei vankilan selliin, Branson kirjoittaa.

YK:n Unodc on ehtinyt lausua, että Bransonin paljastama asiakirja ei ole virallinen eikä lopullinen eikä edusta järjestön kantaa. Järjestö ei kuitenkaan kiistä Bransonin väitteitä.

Branson ilmoittaa julkistaneensa tietojaan siitä syystä, että hän pelkää YK:n taipuvan hallitusten painostuksen alla ja muuttavan kantojaan. YK kiistää, että sitä olisi painostettu.