Suomen puolustusvoimilla ei ole tietoa siitä, kuinka monen sotilaan osoitetiedot ovat mahdollisesti vaarantuneet sykemittareistaan tunnetun Polarin Explore-palvelun tiedoista. Riski on Puolustusvoimissa tunnistettu jo aiemmin ja ulkomaan operaatioihin osallistuvia on ohjeistettu olemaan käyttämättä fitness-sovelluksia. Virkalaitteisiin sovelluksia ei voi asentaa.

–Tämä on kokonaisuudessaan yksityisyyden suojaan vahvasti kuuluva juttu. Sen vuoksi me emme ole selvittäneet, emmekä aio selvittää näitä. Tämä on lopunperin jokaisen yksityisasia, vaikka sillä on turvallisuutta vaarantava merkitys, sanoo johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Mikko Heiskanen Uudelle Suomelle.

Tutkivaan journalismiin keskittyvä Long Play kertoi viikonloppuna, että suomalaissotilaiden ja ulkomaisten tiedustelupalvelujen henkilökunnan osoite- ja henkilötietoja on paljastunut karttapalvelusta. Long Playn, De Correspondentin sekä Bellingcat-ryhmän toimittajat selvittivät muun muassa Irakin sotilastukikohdassa palvelleen suomalaissotilaan todennäköisen kotiosoitteen sekä selvitti vaimon nimen ja työpaikan pelkästään sotilaan lenkeistään lataamien karttatietojen avulla.

Polarin Explore-palveluun on voinut jakaa julkisesti omia treenitietojansa. Karttapalvelusta saattoi kuitenkin tutkia myös anonyymiksi itsensä määritelleiden käyttäjien tietoja, mutta yksittäisen anonyymin käyttäjän lenkkitietoja saattoi tarkastaa. Näin palvelusta saattoi tarkastella esimerkiksi, minkä talon edestä Irakin sotilastukikohdassa treenannut mies oli aloittanut lenkkinsä Suomessa Lempäälässä.

Heiskanen kertoo, että Explorer-palvelun tietoja ei ole lähdetty myöskään perkaamaan sen osalta, löytyykö sieltä esimerkiksi merkittävissä tehtävissä toimivien, kuten hävittäjälentäjien tai viestikoekeskuksen työntekijöiden, tietoja.

–Lähtökohtainen olettama on, että näitä tapauksia on joka tapauksessa, Heiskanen sanoo.

–Me emme lähde kenenkään yksittäisen ihmisen tietoja kaivelemaan, vaikka he olisivat kuinka merkittävässä asemassa. Lähdemme siitä, että annettu ohjeistus sisältää sen, että jos toimii tällaisissa tehtävissä, pitää olla erityisen varovainen, hän jatkaa.

Puolustusvoimat on jo aiemmin laatinut varusmiehille ja reserviläisille ohjeet, joissa kielletään paikkatietojen käyttö operaatioiden aikana. Lisäksi ennen ulkomaan operaatioihin lähtemistä osallistujille annetaan operaatiokohtainen turvallisuuskoulutus. Heiskasen mukaan näissä koulutuksissa nimenomaisesti opastetaan olemaan käyttämättä harjoittelusovelluksia.

Puolustusvoimat ei kuitenkaan voi rajoittaa sovellusten käyttöä siviilielämässä. Erilaisten terveyssovellusten ja -laitteiden käytön kasvaessa Heiskanen rinnastaakin kiellot Don Quijoten taisteluihin tuulimyllyjä vastaan. Silti siviilipuhelimen käyttö voi valua virka-ajallekin. Kaksi vuotta sitten pääesikunta lähetti Pokémon Go -huuman vuoksi ohjeen lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuutta hyödyntävien sovellusten käytöstä sotilasalueella.

–Meidän täytyy edelleen vain tehostaa koulutusta näihin asioihin ja selkeyttää ohjeistusta. Voi olla, että nykyinen ohje on kuitenkin liian tekninen, Heiskanen aprikoi.

Ykkössääntönä Heiskanen pitää sitä, että omaa nimeä ei käytettäisi. Polarin Explore-palvelusta oli tunnistettu ulkomaiden tiedustelupalvelujen työntekijöitä jo nimen avulla.

–Yksi mahdollisuus on aliaksen käyttö. Sen pitäisi olla lähtökohtana joka tapauksessa. Pakkokos sinne on omalla nimellä tai muulla tunnistettavalla tiedolla rekisteröityä… Eikä pidä käyttää paikkatietoja. Osa fitness-sovellusten ominaisuuksista jää silloin käyttämättä, mutta kyllä ne osittain toimivat.

Heiskanen muistuttaa, että sovellusten käyttöön liittyy ”niin henkilökohtainen riski, yhteisöön liittyvä riski sekä siviilielämään kuten perheeseen liittyvä riski”.

–Me [Puolustusvoimissa] lähdemme siitä olettamasta, että on vain ajan kysymys, kun mikä tahansa näistä palveluista on murrettavissa. Sen takia jokainen tehdessään näitä tallennuksia ottaa henkilökohtaisen riskin. Koulutus ja valistus on se, minkä kautta me lähdemme emmekä kieltojen.

LUE MYÖS:

Polar sulki sotilaiden kotiosoitteita paljastaneen Explore-palvelun