Jos toisen asteen opiskelusta tehdään maksutonta, tulisi huomioon ottaa myös koulumaailman muutosmahdollisuudet ja avoimet oppimateriaalit, kirjoittaa palkittu matematiikan opettaja Marika Toivola blogissaan.

Hallitusneuvotteluja vetävä sdp on ajanut toisen asteen opintojen maksuttomuutta, mikä tarkoittaa käytännössä oppimateriaalien muuttumista maksuttomiksi. Marika Toivolan mukaan vaalilupauksen ”hintalappua muodostaessa ei tulisi tuijottaa niinkään sitä maailmaa, joka meillä on nyt, vaan miettiä, mikä voisi samalla tukea koulumaailman muutosta”.

”Vuonna 2018 opetushallitus selvitti opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä, minkälaisia kustannuksia toisen asteen opiskelijoille aiheutuu oppimateriaaleista. Selvitys paljastaa lukio-opintojen hintalapuksi keskimäärin 2500 euroa, kun tietokoneen hankintahinnaksi oletetaan 600 euroa. Säästökeinona mainitaan vanhojen oppimateriaalien kierrättäminen, johon digimateriaalit eivät lisenssipolitiikkansa vuoksi taivu. Miksi halaistua sanaa ei mainita avoimista oppimateriaaleista”, Toivola ihmettelee blogikirjoituksessaan.

”Kun meillä puhutaan toisen asteen maksullisuudesta tai maksuttomuudesta, miksi lähtöoletuksena on nykyisen kaltaisen oppikirjabisneksen pyörittäminen? En suinkaan tarkoita, että kustannetun materiaalin aika olisi ohi. Haikailen ennen kaikkea avoimen ja kustannetun materiaalin perään. On surullista, että maa, joka ratsastaa maailman parhaimpien opettajien maineella, ei näe avoimien oppimateriaalien tuomaa lisäarvoa opettajien yhteisöllisyydelle.”

Toivolan mukaan opettajien tulisi pelata yhteen oppimateriaaliasiassa.

”Suomessa [opetusalan ammattijärjestö] OAJ puolustaa hyvin vahvasti opettajien oikeuksia olla tuottamatta oppimateriaaleja toisten käytettäväksi. Ei kuulu opettajien toimenkuvaan! Hyvin moni opettaja kuitenkin mielellään sosiaalisessa mediassa jakaa tekemiään materiaaleja muiden käytettäväksi ja yhteisössä rikastettaviksi. Oman työpanoksen luovuttamisessa muille, ei itse menetä mitään, mutta hyöty voi omalle ammatilliselle kehittymiselle olla suunnaton”, Toivola kirjoittaa.

Jos avointa oppimateriaalia olisi enemmän, opiskelu olisi myös joustavampaa, hän kirjoittaa.

”Kun koko lukion oppimateriaali on samanaikaisesti oppilaiden käytössä, tukee se kokonaisuuden hahmottamista mahdollistaen joustavan liikkumisen eri kurssisisältöjen välillä.”

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL valitsi Marika Toivolan vuoden 2019 matemaattisten aineiden opettajaksi. Toivola työskentelee Rauman normaalikoulussa.

Tiedot hallitusneuvotteluista: Oppivelvollisuus laajenee ja samalla toinen aste tulee maksuttomaksi

Hallituksen muodostaja Antti Rinteen hallitusneuvottelut ovat tulossa päätökseensä tänään perjantaina. Koulutusasioista tiedetään Rinteen vahvistamana, että neuvotteluissa on päästy sopuun oppivelvollisuuden pidentämisestä. Kun oppivelvollisuus nykyisin päättyy peruskoulun suorittamiseen tai 17 ikävuoteen, tulee se jatkossa päättymään vasta lukio- tai ammattikouluopintoihin. Ylen mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen tarkoittaa samalla sitä, että velvoittavan toisen asteen oppimateriaalit tulevat maksuttomiksi.