Kotkalainen kaupunkipoliitikko ja Haminan nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde (vihr) peräänkuuluttaa Suomen päättäjiltä puuttumista poikien syrjäytymiseen. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi palkitsi Lähteen perjantaina hänen työstään nuorten osallisuuden edistämisessä.

Lähde kirjoittaa blogissaan, että ”pelkkä pojaksi syntyminen on sinänsä jo syrjäytymisriski Suomessa”. Väitettään Lähde perustelee sillä, että esimerkiksi vangeista ja vaille ammatillista koulutusta jäävistä suurin osa on miehiä.

”Kaikista huonoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat henkilöt ovat maassamme useimmiten miehiä, kuten esimerkiksi asunnottomista suurin osa on miehiä tai itsemurhaan päätyvistä suurin osa on miehiä”, Lähde kirjoittaa.

”Mielestäni mikään maamme hallitus ei ole tähän saakka tarttunut ongelmaan riittävällä intensiteetillä”, hän toteaa.

”Useimmat tutkimukset kertovat, että syrjäytymiseen voitaisi vaikuttaa jo äitiysneuvolassa, lasten neuvolassa, päivähoidossa ja peruskoulussa, mutta huomioiko järjestelmämme riittävästi sitä, että pelkkä pojaksi syntyminen on suurempi syrjäytymisriski, mitä syntyä tytöksi?” Lähde kysyy.

Lähde vaatii sekä valtakunnan että kuntien päättäjiä puuttumaan huolestuttavaan kehitykseen.

”Katson, että suuren sote-uudistuksen keskellä on tärkeää puolustaa neuvolan ja oppilashuollon resursseja ja panostaa pienempiin ryhmäkokoihin niin kouluissa, kuin päiväkodeissakin”, Lähde vaatii.

Hänen mielestään sukupuolivaikutukset ja poikien syrjäytymisriski tulisi huomioida kaikessa päätöksenteossa.

LUE MYÖS:

Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”

Kansanedustaja nosti esiin karut luvut Suomen koulusta: ”Tämä on kansallinen häpeä”