Vuoden luokanopettajaksi tänä vuonna valittu vantaalainen Kai-Ari Lundell kuvailee suomalaisten koululaisten pudotusta Pisa-tutkimuksessa odotettua lievemmäksi.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Suomi on pudonnut kärkimaiden joukosta koululaisten osaamista mittaavassa Pisa-tutkimuksessa. Lehden tietojen mukaan lähinnä Aasian maat ja alueet ovat pudottaneet Suomen kymmenen kärkimaan joukosta matematiikassa, joka oli tuoreimman tutkimuksen pääaine.

-Kärjestä pudottiin, mutta putoaminen ei onneksi ollut läjähtävä mahalasku. Lukemisessa ja luonnontieteissä muutos oli lievä, matematiikassakin säilytettiin vielä pistesijapaikka. Mutta käyrät vievät alaspäin, Lundell kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Lundellin mukaan joskus tuntuu, että matematiikan opetus on yhtä ”idioottihölkkää”: aikaa syventämiseen ei aina jää. Lisäksi hän haluaisi palauttaa työnteon kulttuurin kouluihin.

Lundell myös luopuisi taskulaskinten käytöstä.

-En usko, että teknologia on ratkaisu. Pitää vaivata oma päätä, aivoja. Aivot ovat kuin mikä tahansa lihas, teho paranee vain työllä ja harjoittelulla. Jatkuva taskulaskinten käyttö mahottaa ajattelua.

Lisäksi Lundell nostaisi vaatimustasoa kouluissa.

-Nykyperuskoulun kasi vastaa vanhaa seiskaa. Moni ysiluokan oppilas saadessaan matematiikassa päästötodistukseen kasin tai ysin, luulee osaavansa matematiikkaa. Oppilas törmää todellisuuteen heti lukion ensi metreillä. Armovitosilla ei pärjää ollenkaan.