Wolfson-talouspalkinnon saanut tunnettu brittiläinen ekonomisti Roger Bootle odottaa Eurooppaan myllerrystä: euroalueen ja ehkä koko EU:n hajoamista.Kuva: Skagen

London School of Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum uskoo, että elämme juuri nyt historiallista ajanjaksoa.

”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta, kuin mitä elämme nyt. Olemme hyvin lähellä läntisten liittoumien murenemista ja suurvaltakonfliktia,”, hän kommentoi Uudelle Suomelle rahastoyhtiö Skagenin sijoittajakonferenssin yhteydessä Tukholmassa.

Puolassa asuva Applebaum nostaa esiin populistien nousun valtaan useissa Euroopan maissa kuten Unkarissa, Puolassa ja Italiassa. Lisäksi hän mainitsee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin politiikan ja liikkeellä olevan disinformaation, joka jakaa ihmiset rajusti äärilaitoihin eri asioissa.

”Ihmisillä ei enää ole vain erilaiset mielipiteet, heillä on nyt myös erilaiset faktat riippuen siitä, mitä lähteitä he seuraavat. ”

Populismin nousu liittyy Applebaumin mukaan kiinteästi nationalismin nousuun. Hän mainitsee esimerkkinä erityisesti Unkarin, jossa istuva hallitus on muun muassa kansallistanut pankkeja ja ottanut mediayhtiöitä valtion haltuun. Italian populistihallituksessa erityisesti Viiden tähden liike on tuonut esiin samoja asioita, ja Ranskassa Marine Le Pen puhuu samoista teemoista.

”Kehitys on Euroopassa pisimmällä Unkarissa. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että nationalistit pitävät riippumattomuutta ja itsemääräämisoikeutta tärkeämpinä kuin talouskasvua ja hyvinvointia”, hän luonnehtii.

Nationalismi on Appelbaumin mukaan ainakin osittain myös mahdollisen suurvaltakonfliktin laukaiseva tekijä. Suurvaltakonfliktia hän pitää todennäköisenä joko Venäjän ja Yhdysvaltojen tai Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.

”Suurvaltakonflikti on juuri nyt osa kotimaan politiikkaan niin USA:ssa, Venäjällä kuin Kiinassakin. (Venäjän presidentti Vladimir) Putin ei epäröi kriisin luomista, jos hän voi siten turvata valta-asemansa ja Putin ei kaikkien tekemistensä jälkeen voi yksinkertaisesti tulla syrjäytetyksi. (Yhdysvaltain presidentti Donald) Trump haluaa yhteenottoa egonsa ja poliittisen profiilinsa vuoksi. Mitä Kiinaan ja Yhdysvaltoihin tulee, niin Kiinan presidentti Xi Jinping saattaa jossain vaiheessa ottaa Trumpin kauppapolitiikan henkilökohtaisesti ja aloittaa aseellisen konfliktin esimerkiksi Taiwanissa”, hän ennustaa.

”Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”

Myös Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer sanoo geopoliittisen tilanteen olevan menossa ”täysin väärään suuntaan”. Myös hänen mukaansa elämme historiallista aikaa.

”Tämä on täysin uutta minun elinaikanani. Kyseessä on geopoliittinen ilmastonmuutos”, hän kirjoittaa vuonna 2019 ennakoivassa raportissaan.

Anne Applebaumin tavoin hän nostaa esiin Yhdysvaltojen ja Kiinan välit sekä Yhdysvaltojen ja Venäjän välit.

”Tänä vuonna maailmanpolitiikassa istutetaan siemeniä, jotka tulevina vuosina uhkaavat koko globaalia järjestystä. Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat rikki. Yhdysvalloissa ja Venäjällä molemmilla hallinnoilla on poliittisia kannustimia taistelun aloittamiseen vastapuolen kanssa. Molemmat toki haluavat pitää yhteenoton rajattuna, mutta konflikti saattaa alkaa elämään omaa elämäänsä”, Bremmer kuvailee.

Populisteille hän ennakoi suurvoittoa toukokuun eurovaaleissa ja sitä kautta tärkeitä paikkoja Euroopan komissiossa ja Eurooppa-neuvostossa.

”Se auttaa heitä haastamaan Euroopan nykyisen politiikan esimerkiksi maahanmuutossa, kaupassa ja jäseniä koskevissa säännöissä. Sisäiset erimielisyydet vahingoittavat EU:n kykyä reagoida kriiseihin.”

Bremmer ennakoikin, että lähes kaikki tunnetut globaalit organisaatiot kuten EU, Nato, G20 ja WTO muuttavat tulevina vuosina muotoaan ja osa saattaa hajota kokonaan.

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme”

Wolfson-talouspalkinnon saanut tunnettu brittiläinen ekonomisti Roger Bootle odottaa Eurooppaan juuri Bremmerin ennustamaa myllerrystä: euroalueen ja ehkä koko EU:n hajoamista.

”Jotta euroalue voitaisiin pelastaa, Saksan pitäisi erota yhteisvaluutasta ja viedä mukanaan Pohjois-Euroopan vauraat maat. Nämä maat pystyvät kestämään euroeron vaikutukset ja kustannukset. Jos Saksa ei näin tee, Italian tulisi jättää euro ja todennäköisesti näin myös tapahtuu”, Bootle sanoi Skagenin konferenssissa.

”Italia on se maa, josta meidän kaikkien tulee olla huolissamme. Ainoa kysymysmerkki on, milloin ja miten maa lähtee eurosta. Italian euroerosta seuraa katastrofi, joka todennäköisesti kaataa koko euron. Jos hyvin käy, se kaataa koko EU:n”, hän jatkaa.

Bootle myöntää olevansa sekä euro- että EU-skeptikko, vaikka alun perin olikin unionin ja yhteisvaluutan kannalla. Mikä meni pieleen?

”EU ja euro ovat tuoneet mukanaan liikaa sääntelyä ja liikaa veroja. Ei ole mitenkään mahdollista, että hyvin erilaiset maat pakotetaan samoihin sääntöihin valuuttaunionissa. Eurooppa on myös menettänyt kilpailukykynsä eikä Euroopasta tule enää lainkaan innovaatioita. Kun aasialaiset miettivät, minkälaisesta järjestelmästä he voisivat ottaa mallia ja oppia, Eurooppa ei todellakaan tule kenenkään mieleen. Siis ei todellakaan kenenkään!”

Samalla Bootle kuitenkin kiistää olevansa pessimisti.

”Tämä on optimistinen näkemys. Pessimistinen näkemys on se, että jatkamme nykyistä menoa.”

Harvardin yliopiston taloustieteen professori, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääekonomisti Kenneth Rogoff arvioi jo pari vuotta sitten, että noin 15 vuoden aikajänteellä vähintään osa euromaista jättää yhteisvaluutan. Suomen euroeroa hän pitää perusteltuna siinä tapauksessa, että Saksakin lähtee eurosta.

Lue myös:

EU-parlamenttia odottaa iso myllerrys – Kansallismielisille jopa neljännes paikoista?

Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos”

Tunnettu taloustieteilijä tyrmää Suomen euroeron juuri nyt: ”Itsetuhoinen ratkaisu”

Vladimir Putinilta jäätävä vastaus ydinaseista Donald Trumpille: ”Sitten mekin teemme niin”

Presidentti Niinistö varoittaa ”jääkylmästä sodasta” USA:n ja Venäjän välillä