Työttömän lompakkoa yhdeksällä eurolla päivässä lihottava työkokeilu kuohuttaa mieliä. Arvostelijat pitävät yhdeksän euron ”päiväpalkkaa” kohtuuttoman pienenä korvauksena työstä, johon työttömän voi olla pakko suostua työttömyyskorvauksen menettämisen tai toimeentulotuen supistamisen pelossa.

– Kovasti on hehkutettu sitä, että nyt on maatiloillekin osassa maata saatu työttömiä töihin, mutta jätetty joko vallan mainitsematta tai sivuhuomautuksessa mainittu, että kyseiseen ”työhön” joutuu 9€:n päiväpalkalla, kirjoittaa luvialainen kaupunginvaltuutettu Kimmo Toroska (ps.) Puheenvuoron blogissaan.

Muun muassa Forssassa on käynnissä työkokeilu, jossa esimerkiksi maatilat ottavat kuntouttavaan työhön pitkäaikaistyöttömiä. Koska tarkoituksena on ennen kaikkea kuntoutus, ei varsinaista palkkaa makseta, vaan työttömät saavat kokeilun ajalta työmarkkinatukea sekä päivittäin yhdeksän euroa ylläpito- tai kulukorvausta.

Kuntoutujat voivat työskennellä kykyjensä mukaan 4–40 tuntia viikossa, kertoi Taloussanomat äskettäin. Mikäli tila päättää työllistää kuntoutujan noin kolmen kuukauden kokeilun päätteeksi, pitää tälle alkaa maksaa työehtosopimusten mukaista palkkaa.

Viranomaiset korostavat, että työttömällä on oikeus kieltäytyä vapaaehtoisesta työkokeilusta. Näin onkin, mutta ei seurauksetta.

Kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymisesta seuraa lain mukaan työttömyysetuuden evääminen 60 päiväksi, mikäli kieltäytymiselle ei ole viranomaisten hyväksymää pätevää syytä. Jos kieltäytyjä on pudonnut toimeentulotuen varaan, voidaan toimeentulotuen perusosaa alentaa enintään 20 prosenttia.

– Mikä se oikeus [kieltäytyä] on? Jos kieltäytyy, niin sanktiohan siitä tulee, sanoo Kimmo Toroska Uudelle Suomelle.

Blogissaan hän kirjoittaa, että ”jos ihminen on työtön, se on työtön ja jos ihminen on töissä, hän on töissä ja työstä pitää saada palkka, jolla pystyy tulemaan toimeen”. Hän kärjistää, että työkokeilussa on kyse orjatyövoiman palaamisesta työmarkkinoille.

Kelan tutkija Pertti Honkanen kirjoitti taannoin blogikirjoituksessaan, että työvoimatoimista kieltäytyminen johtaa helposti karensseihin.

– Vuonna 2012 tehtiin työttömän ”moitittavan menettelyn” vuoksi noin 90 000 karenssipäätöstä, ja suuri osa näistä päätöksistä eväsi työttömyysturvan käytännössä kokonaan, Honkanen kertoi alkuvuodesta 2014.