Syksyn liittokierros pyörähtää virallisesti käyntiin, kun Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto aloittavat neuvottelut iltapäivällä tänään.

Suurimpia erimielisyyksiä odotetaan kiky-tuntien jatkamisesta ja palkankorotuksista.

Näkemyserot kiky-tunneista nostivat päätään jo viime vuonna, kun Teollisuusliitto irtisanoi kikyyn liittyvät työajan pidennykset niistä työehtosopimuksista, jotka Teollisuusliittoa edeltänyt Metalliliitto solmi vuonna 2016.

Irtisanominen onnistui Teollisuusliiton mukaan teknologiateollisuudessa, autoalan kaupassa ja korjaamotoiminnassa, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa, koska näillä aloilla työajan pidennyksistä oli sovittu lisäpöytäkirjalla. Näillä aloilla työskentelee reilut 100 000 työntekijää.

Lähes kaikilla muilla Teollisuusliiton sopimusaloilla pidennyksestä on sovittu itse työehtosopimuksessa. Teollisuusliitto kertoi jo tuolloin tavoitteekseen poistaa 24 tunnin työajan pidennykset muilta aloilta seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

LUE LISÄÄ: Riita 24 tunnin lisätyöajasta: 50 000 ihmisen sopimus kaatui jo – Teollisuusliitto niittaa: ”Emme tule suostumaan”

Teollisuusliiton lisäksi muun muassa hoitajat ovat ilmoittaneet, että kiky-tunneista pitää luopua. Hoitajat havittelevat myös muhkeita palkankorotuksia.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi viikonloppuna Helsingin Sanomille, että vasta keväällä neuvottelevan Tehyn palkankorotukset voivat olla suuremmat kuin Teollisuusliiton syksyllä sorvattavissa sopimuksissa.

”Haluan uskoa, että hallitus haluaa vihdoin ratkaista tämän asian”, Rytkönen sanoi Helsingin Sanomille kiitellen Antti Rinteen (sd) hallituksen työmarkkinaosaamista.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja Tehy esittivät keväällä 10 vuoden palkkatasa-arvo-ohjelmaa.

Hoitohenkilöstön tehtäväkohtaisia palkkoja on liittojen mukaan korotettava 1,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesvaltaisten alojen palkkoja joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Liitot ovat vaatineen, että valtion budjetissa osoitetaan tähän tarkoitukseen tasa-arvorahaa 10 vuoden ajan 100−150 miljoonaa euroa joka vuosi.

Rytkönen puhui samoista luvuista ja vaati valtiolta rahaa Ylen Ykkösaamussa keskiviikkona.

Myös SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaati samaa maaliskuussa.

”Valtion taloudellinen sitoutuminen on välttämätöntä, koska kunnilla tai muilla sote-palveluiden järjestäjillä ei ole tähän tarvittavia rahoja”, Paavola sanoi tiedotteessa.

LUE MYÖS: Ay-väki ihmettelee kiky-tutkimusta – Riku Aalto: ”Palkattomalla talkootyöllä ei ratkaista Suomen kohtaloa”

Rytkönen puolestaan huomautti Twitterissä lauantaina, että yhden sairaanhoitajan kouluttaminen maksaa yhteiskunnalle 35 000 euroa.

”Melko kallis pyöröovi meillä, kun 40 000 ammattilaista on vaihtanut pois sote-alalta”, Rytkönen tviittasi.

Työnantajapuolella nähdään, että muilla aloilla ei voida ylittää vientialojen asettamaa palkkakattoa ja kiky-tuntien tekemistä pitää jatkaa. Kiky-sopimuksen työajan pidennyksillä saatiin alennettua työvoimakustannuksia, mikä työnantajapuolen mukaan on kohentanut Suomen kilpailukykyä ja tukee työvoiman kysyntää.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola totesi sunnuntaina Twitterissä, että kevään neuvottelut saattavat osoittautua syksyn neuvotteluja haastavammiksi, kun julkisen alan neuvottelut pyörähtävät tosissaan käyntiin.

LUE SEURAAVAKSI:

Johnsonin yllätysveto räjäytti raivon Britanniassa – nyt muhii vastaisku: ”Perustuslaillinen skandaali”

Analyysi: Onko Antti Kaikkosen peli jo pelattu?

Alman kysely: Kulmuni repäisi kaulan Kaikkoseen – ”Tomera nainen”

LUE LISÄÄ:

Ay-pomo tiukkana: Työnantajat saivat ”miljardiluokan tulonsiirtoja” – Lisätyöt poistettava

SAK:n Eloranta suomii ”ilmaistyötä” – ”Kukaan ei halua Suomeen työssä käyvää köyhälistöä”

Etla: Kivuliaaksi koettu kiky toi jopa 42 000 työllistä – vastaavia toimia tarvitaan lisää

Nyt lävähti kova kiky-vaatimus – Lasku olisi jopa miljardi euroa

Nyt alkaa yli 50 000 palkansaajaa koskeva kiky-vääntö – Ay-liitto varautuu jo täystörmäykseen

Juha Sipilän kiky-lausunto hämmästyttää: ”Tulee iso myrsky”