Työministeri Timo Harakka (sd) esitteli tänään tiedotustilaisuudessaan ensitoimiaan, joilla työllisyysastetta pyritään nostamaan Suomessa. Rinteen hallituksen tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste ja vähintään 60 000 uutta työllistä vuoteen 2023 mennessä.

Harakan mukaan ensimmäinen asia, työvoimapalveluiden kehittäminen, alkaa heti. Tämä koskee esimerkiksi osatyökykyisiä, maahanmuuttajia, nuoria ja ikäihmisiä. Hallitusohjelmassa on osoitettu 8 miljoonaa euroa vuodessa yksilölliseen yhteydenpitoon ja nuorisotakuun toteuttamiseen. Lisäksi osoitetaan kertaluonteinen 36 miljoonaa euroa vuosina 2020–2022 työkykyohjelmaan.

LUE MYÖS: Uudet luvut huolettavat ekonomisteja: Rinteen hallituksen työllisyystavoite ”vaatisi nyt +72 000 työllistä”

”Työkykyohjelmasta suuri osa tulee sijoittumaan työllistämispalveluihin”, Harakka sanoo.

”Meidän täytyy päästä yksilöllisempiin palveluarvioihin”, hän sanoo.

Toinen keino on palkkatuen muuttaminen.

Hallitus on kertonut lisäävänsä palkkatuen määrärajoja 18 miljoonalla vuodessa ensi vuodesta alkaen. Harakan mukaan olennaista on kuitenkin se, että palkkatuen ehdot olisivat entistä houkuttelevammat, jotta yritykset sitä käyttävät.

Harakan mukaan palkkatuesta pitäisi tehdä ”sellainen työkalu kuin Ruotsissa”, jossa se on ”aktivoivan työvoimapolitiikan pääasiallinen työkalu”.

Harakan mukaan aluksi tehdään nopeita toimia, mutta lakimuutosten myötä muutokset ovat pysyvämpiä.

”Ensi vaiheessa haluamme yksinkertaistaa palkkatuen ehtoja ja nopeutta sen maksatusta”, Harakka sanoi.

Harakan mukaan toivon mukaan ensi vuonna saadaan hallituksen esitys, jossa palkkatuen ehtoja parannetaan.

”On hurja juttu, että palkkatukea jää joka vuosi käyttämättä”, Harakka sanoo.

Lisäksi työministerin mukaan kolmantena asiana kotouttajien osaamista ja ohjausta tehostetaan yhteistyössä kaupunkien kanssa sekä luodaan osaamisen ja työvoiman tarpeiden ennakoinnin järjestelmä.

Harakan mukaan työllisyyden edistämisen ministerityöryhmä on nyt asetettu. Se kokoontuu ensimmäisen kerran tämän viikon perjantaina. Tämä ministerityöryhmä perustaa Harakan mukaan kolmikantaisia työryhmiä, joissa kuitenkin kaikissa on puheenjohtaja työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Hallitus on jo aiemmin sanonut toivovansa työmarkkinaosapuolilta ehdotuksia työllisyysasteen nostamiseksi.

LUE MYÖS:

Työministeri Timo Harakka kumoaa huhut hallitusneuvotteluista: 30 000 työpaikan tavoitetta ei valutettukaan järjestöille

Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat