Ruotsin pääministeri Stefan Löfven toivoo, että Olof Palmen murhan aiheuttama kansallinen trauma saisi nyt parantua rauhassa.

Palme-tutkintaa johtanut syyttäjä Krister Petersson kertoi keskiviikkona, että tutkinta lopetetaan, koska pääepäilty Stig Engström on menehtynyt. Engström kuoli vuonna 2000.

Tiedotustilaisuudessa Petersson kuitenkin myönsi, että tutkinnassa kerättyjen tietojen perusteella olisi voitu vaatia Engströmiä vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä, mutta syytteen nostamiseen tiedot eivät olisi vielä riittäneet.

”Minusta olemme nyt tutkinnassa tulleet niin pitkälle kuin vain voimme”, sanoo Petersson.

Vaikka täyttä ratkaisua tapaukseen ei saatukaan, toivoo nykyinen pääministeri Löfven, että nyt ratkaisemattoman murhan aiheuttama kansallinen trauma voisi lopulta parantua.

”On kansallinen trauma, kun maan pääministeri murhataan. On syvä toiveeni, että tämä haava saa nyt parantua. Oikeusvaltiossa hallitus ei anna tuomioita, eikä hallitus arvostele syyttäjän johtopäätöksiä. Mutta kanssaihmisenä, ja minun tapauksessani vielä puoluejohtajana Olof Palmen puolueelle tämä on totta kai tunteikas päivä”, Löfven kirjoittaa Facebookissa.

Kirjoituksensa yhteydessä hän jakaa kuvan vuodelta 1985, jolloin Palme vieraili asevalmistaja Hägglundsin tehtaalla. Kuvassa näkyy myös 35 vuotta nuorempi Löfven, joka tuolloin oli tehtaan työntekijä.

”Kun Olof Palme murhattiin olin 28-vuotias. Muistan sen erittäin hyvin. Oli aikainen aamu ja herätessäni kuulin surumusiikkia radiosta. Myöhemmin saimme lisää ja lisää tietoa. Se oli täysin käsittämätöntä. Tänään olen 62-vuotias. Se asettaa mittasuhteisiin sen pitkän ajan, kun Palme-ryhmä on työskennellyt ja kuinka kauan me olemme odottaneet vastausta.”