Syyttäjällä on hallussaan ase, jolla murhattiin Ruotsin entinen pääministeri Olof Palme yli 30 vuotta sitten, kertoo Aftonbladet. Lehden tietojen mukaan asiasta on informoitu Stefan Löfvenin hallitusta.

Palme-murhan tutkintaa johtava syyttäjä Krister Petersson pitää huomenna keskiviikkona tiedotustilaisuuden. Aiemmin keväällä hän arvioi SVT:n Veckans brott -ohjelmassa pystyvänsä esittelemään, miten murha toteutettiin ja kuka sen teki.

Sen sijaan Petersson ei vahvistanut tuolloin, aikooko syyttäjä nostaa uusia syytteitä. Mikäli ainoa epäilty olisi menehtynyt, tutkinta lakkautettaisiin.

Palmen murhasta pidätettiin ja syytettiin aluksi Christer Petterssonia, joka kuitenkin vapautettiin vähäisen todistusaineiston vuoksi. Yksityiset Palme-tutkijat ovat epäilleet murhaajaksi myös niin kutsuttua Skandiamiestä, Stig Engströmiä, joka oli Palmen surmanneiden laukausten jälkeen ensimmäisten silminnäkijöiden joukossa murhapaikalla.

Skandiamiestä erityisesti tutkinut toimittaja Thomas Pettersson on vakuuttunut, että murhaaja oli juuri Engström. Hän kirjoitti selvityksistään kirjan Den osannonlika mördaren - Epätodennäköinen murhaaja, joka julkaistiin vuonna 2018. Engström toimi mainoskonsulttina ja graafikkona. Murhan aikaan hän oli palaamassa kotiin työpaikaltaan Skandia-talosta, mistä nimitys Skandiamies juontuu.

”Syyttäjä tulee esittämään vahvat todisteet siitä, että Skandiamies ampui Palmen”, Pettersson sanoo Expressenille.

”Olen pystynyt tuomaan muutamia uusia juttuja [tutkintaan]. Esinnäkin Stig Engströmin läheinen ystävä oli asekeräilijä, jolla oli murhan kannalta olennaisia aseita. Ja lisäksi Engströmillä oli sotilastaustaa ja hän oli osallistunut pistooliammuntakilpailuihin.”

Molemmat epäillyt ovat jo menehtyneet. Christer Pettersson kuoli vuonna 2004 ja Stig Engström vuonna 2000.