Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto teki perjantaina työvuoron vanhusten palvelutalossa Jyväskylässä.

–Päivän aikana olemme auttaneet talon asukkaita käymään vessassa, peseytymään, pukeutumaan, liikkumaan, ruokailemaan ja ulkoilemaan. Täällä ihmisten on hyvä olla. Niin asukkaiden kuin myös työntekijöiden. Työhyvinvointi tarkoittaa täällä sitä, että ammattitaitoiset ihmiset saavat tehdä töitä ihmisläheisesti, joustavasti ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa talon asukkaiden kanssa, hän kertoo päivästään Facebookissa.

Aalto myöntää, että kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin Jyväskylässä.

–Työntekijät voivat keskittyä hoivatyöhön kaikella ammattitaidollaan ja sydämellään sen sijaan, että heidän pitää kovassa kiireessä olla samanaikaisesti hoitajia, tiski- ja pyykkikoneita sekä siivoojia. Kaikkialla asiat eivät ole näin hyvin.

Aallon mukaan jatkossa Suomessa on pidettävä huoli siitä, että raskasta hoivatyötä tekevien ääni kuuluu yhteiskunnassa. Hän nostaa esimerkiksi kilpailutuksen.

–Hyvänä huonona esimerkkinä mainittakoon vaipat. Kun halvempi hinta voittaa kilpailutuksessa, vaipat kestävät huonommin, niitä tarvitaan enemmän, niiden laittaminen ja pois ottaminen kestää pidempään. Toivon, että jatkossa kilpailutusten yhteydessä kuullaan paremmin käyttäjien näkemyksiä ja kokemuksia eikä hankinnoissa juosta vain halvimman hinnan perässä, Aalto kommentoi.

Samalla hän arvostelee sitä, kuinka hallitus kohtelee hoiva-alan työntekijöitä.

–Nämä hoiva-alan ammattilaiset pitävät huolta meidän isistä ja äideistä, ukeista ja mummeista. Tämän maan rakentajista. Minua sieppaa, että maamme hallitus pidentää tämän talon arjen sankareiden työaikaa ja leikkaa satoja euroja heidän lomarahoistaan. Palkka on muutenkin pieni ja heiltä, joilla on vähiten, otetaan eniten, hän huomauttaa.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer haastoi lokakuussa kaikki kansanedustajat ja kuntapäättäjät työskentelemään työvuoron vanhustenhoidossa. Haasteen ovat Aallon lisäksi ottaneet vastaan muun muassa kokoomuksen kansanedustajat Jukka Kopra ja Sari Sarkomaa sekä 12 vasemmistoliiton kansanedustajaa.

Lisää aiheesta:

Kansanedustaja teki työvuoron kotisairaanhoidossa: ”Päivä oli rankka ja ajatuksia herättävä”

Kansanedustaja teki yökeikan hoitajana: Huolestui heti

12 kansanedustajaa ottaa haasteen vastaan: Menee päiväksi töihin vanhusten palvelukeskukseen

Lähihoitajien liitto toivottaa kansanedustajat tervetulleiksi töihin – ”Viimeksi ei tullut kukaan”

Sari Sarkomaa vastaa lähihoitajien haasteeseen: ”Paikka haussa”