Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen aikaansaamasta uudesta ilmiöstä.

S-ryhmän kaupoissa työntekijät ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä lisätyötuntien saamiseen, PAM kertoo. PAMin järjestöjohtajan Niina Koivuniemen mukaan S-ryhmässä lisääntyneet työtunnit ovat kuitenkin olleet muiden kauppaketjujen työntekijöiltä pois.

–Pienten kauppojen kilpailuetu on hävinnyt aukiolojen vapautuessa, ja se on vähentänyt joidenkin myymälöiden myyntiä, PAM kertoo tiedotteessaan.

PAMin työntekijät ja aktiivit kiersivät kuluvan viikon aikana kaupan alan työpaikkoja ympäri Suomea.

–Kierroksilla on tullut ilmi, että pienillä yrityksillä on ollut paineita pienentää aukioloaikoja, eikä työtunteja ole riittänyt entiseen malliin. Isommissakaan kaupoissa työntekijöille ei välttämättä ole riittänyt lisää työntunteja, koska niin sanotut läpsyvuorot ovat lisääntyneet, Koivuniemi kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että päällekkäisten työvuorojen sijaan työntekijät tekevät enemmän peräkkäisiä vuoroja ja yksin töitä iltaisin. Vartijoita ei kuitenkaan ole lisätty.

–Valvonnan puute johtaa väistämättä hävikin lisääntymiseen. Moni työntekijä on myös kertonut pelkäävänsä, koska joutuu työskentelemään myöhään illalla yksin, Koivuniemi toteaa.