Palvelualojen ammattiliiton PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi syyttää pääministeri Juha Sipilää (kesk.) valehtelusta.

–Haluaisin sanoa tästä Sipilän valehtelemisesta sen verran, että tämä poliittinen puhe, mikä vetosi tosi paljon Suomen kansalaisiin, vetosi muun muassa naisiin. Ihan oikeasti ne valheet tästä kilpailukyvystä ja muun muassa Saksan ja Ruotsin palkoista, jotka ovat matalampia tällä hetkellä kuin suomalaiset palkat. Se, että pääministeri valehtelee ja saa syyllistettyä suomalaiset naiset siihen, että jopa kätilöt alkavat puhua, että me voisimme luopua lomarahasta. Se oli minun mielestäni tosi kurja temppu, Koivuniemi sanoi.

Koivuniemi puhui eduskunnassa järjestetyssä avoimessa Feministinen työmarkkinapolitiikka –keskustelutilaisuudessa.

Sipilä piti syyskuussa tv-puheen, jossa hän perusteli hallituksen esittämiä leikkauksia vaikealla taloustilanteella. Siitä, onko Suomen taloustilanne todella niin huono kuin Sipilä kertoi, on esitetty eriäviä mielipiteitä.

Koivuniemi kertoo Sipilän valehdelleen vieraillessaan ammattiliittojen keskusjärjestöllä SAK:lla päivää ennen kun hallitus julkisti ehdotuksensa Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

–Maanantaina Sipilä oli SAK:n hallituksessa kertomassa meille, että on kaksi asiaa, johon hänen hallituksensa ei tule puuttumaan. Toinen asia on tämä ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus, joka ei ole niin merkittävä asia, mutta se toinen asia, mikä tuntu musta tosi hyvältä, että katsoin Sipilää silmiin, että se lupasi, että yleissitovuuteen hänen hallituksensa ei koske, Koivuniemi kertoo.

–Mitä tapahtui tiistaina. Alkoi tulla sunnuntailisän poistaminen, sairasajat. Kaikki nämä leikkauslistat. Joko Sipilä on tyhmä tai sitten se on oikein ovela. Ihan oikeasti, se valehteli. Nämä ovat yleissitovuuteen koskemista. Meillä on työehtosopimuksessa määritelty sunnuntailisä. On määritelty sairasajan palkat. Kaikki nämä. Ei voi kyllä oikeasti tällaisen pääministerin sanaan luottaa, hän lisää.

Koivuniemi toivoo, että erityisesti naiset olisivat rohkeampia vaatimaan palkkaa ja pitämään kiinni työsuhde-eduista.

–Haluan omassa työssäni vaikuttaa siihen, että naiset on rohkeampia, levittää sitä tietoa, että tällainen paskanjauhantapuhe ei enää uppoa. Sillä, että suomalaisia naisvaltaisilta aloilta, PAMin aloilta ja JHL;n aloilta, naisilta leikataan niin ei paranna Suomen kilpailukykyä, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemen mielestä Suomessa pitäisi päästä eroon nollatuntisopimuksista ja alipalkkaus pitäisi kriminalisoida.

–Jos te ajatte ylinopeutta, tai ette käytä turvavyötä, saatte siitä sakon, mutta tällä hetkellä epärehelliset työnantajat saa ihan oikeasti Suomessa tehdä ihan mitä tahansa tuolla. Ne saa korjata asian, mutta eivät saa mitään sakkoa, vaikka rikkoo lakia. Se on tosi väärin, Koivuniemi sanoo.

–Olisi oikeasti helppoa kieltää tämä nollatuntisopimus. Minimityöaika suurin piirtein kaikissa työehtosopimuksissa on neljä tuntia. Jos oikeasti tarve, että ihmiset tulevat vain muutamana päivänä viikossa, voi tehdä sellaisen sopimuksen, että on neljän tunnin työaika, hän lisää.

Lue myös: Laskelma tyrmää Juha Sipilän väitteen: Suomi ei lähelläkään Saksan tasoa

Hallitus kertoi aiemmin syyskuussa kuudesta kustannuskykyä parantavasta toimesta. Jatkossa loppiainen ja helatorstai olisivat palkattomia vapaapäiviä, ensimmäinen sairauspäivä on palkaton, ylityökorvaukset puolitetaan, sunnuntaikorvausta alennetaan, julkisen sektorin vuosilomia lyhennetään ja yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan.

Toisaalta työntekijöiden muutosturvaa parannetaan niin, että irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleentyöllistymistä edistävään valmennukseen, jonka arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa. Lisäksi nuorten naisten työllistymistä edistetään tasaamalla perhevapaita työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2500 euron kertakorvauksella.

Hallitus ilmoitti, että nämä toimet säädetään ”pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä”.

Myöhemmin hallitus esitti, että sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkaukset voitaisiin korvata lomarahan leikkaamisella.