Euroopan velkakriisi puhkeaisi taas toden teolla, jos Kreikka lähtisi eurosta. Näin varoittavat talouden asiantuntijat Bloombergin ja Marketwatchin mukaan.

Useiden ekonomistien mielestä Kreikan ero eurosta olisi ”pahin mahdollinen” ratkaisu, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Ekonomistit ennustavat, että jos Kreikka lähtisi, markkinat alkaisivat heti punnita seuraavaa uhria.

- Olisi ikävä ennakkotapaus, jos Kreikka lähtisi, sillä se voisi yllyttää muita tekemään saman. Tosiasia on edelleen se, että yhden perheenjäsenen menettäminen avaisi viime kädessä Pandoran lippaan, sanoo ING-DiBan pääekonomisti Carsten Brzeski.

Berkeleyn yliopiston taloushistorioitsija Barry Eichengreen puolestaan varoittaa Marketwatchin mukaan, että Kreikan ero eurosta aiheuttaisi pahemman finanssimarkkinoiden myllerryksen kuin Lehman Brothersin luhistuminen vuonna 2008.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sen sijaan toteaa, että ”onneksi muut kriisimaat kuten Irlanti, Portugali ja Espanja ovat jo päässeet irti apuohjelmista, joten Kreikka tuskin heilauttaa koko euroalueen taloutta”. Jaakonsaari uskoo, että kriisin varalta luodut turvatoimet auttavat Kreikan kärjistyneen tilanteen ratkaisemisessa.

- Poliittisesti tilanne on kuitenkin äärimmäisen räjähdysherkkä, Jaakonsaari kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Jaakonsaaren mielestä kreikkalaiset eivät halua pois eurosta, sillä ”se saattaisi olla hallitsematon konkurssi”.

-Kreikkalaisten toivoma velkojen anteeksianto synnyttäisi poliittisen kaaoksen myös muissa jäsenmaissa, joissa kärsivällisyys on pitkään ollut koetuksella. Vähintä, mitä Kreikan vaalivoittaja voi tehdä, on sitoutua vahvasti rakenteellisiin uudistuksiin, Jaakonsaari kirjoittaa.

Kreikan ero eurosta on jälleen noussut kansainväliseen keskusteluun, kun maassa joudutaan järjestämään uudet vaalit tammikuun loppupuolella. Ennakko-odotusten mukaan vaaleissa on vahvoilla vasemmistolainen Syriza-puolue, joka haluaa neuvotella maan velkaehdot uusiksi. Nykyinen pääministeri Antonis Samaras on sanonut, että vaaleissa päätetään Kreikan eurojäsenyydestä.