Euroopan keskuspankki joutuu euromaiden talouskriisin vuoksi laskemaan ohjauskorkonsa lähelle nollaa, uskoo Tapiola-pankki.

Pankin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että korkotaso pysyy jatkossakin hyvin alhaisena.

–Esimerkiksi asuntolainaan liitettävä korkokatto ei ole asiakkaan kannalta kannattava tuote. Korkokatto olisi kannattava vain siinä tapauksessa, että korot nousisivat paljon ja olisivat pitkään korkealla. Tarkastelujaksolla merkittävä korkojen nousu ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä, Tapiola ennustaa.

Asuntolainojen marginaalit sen sijaan tulevat nousemaan kesään mennessä, kerrotaan Suomen suurista pankeista Ylelle. Pankkien rahoitus on eurokriisin myötä vaikeutunut, joten myös kuluttajat joutuvat maksamaan lainarahasta enemmän.

Asuntojen myyntiajat alkoivat syksyllä pidentyä myös suurissa kasvukeskuksissa. Kasvukeskuksissa myynnin hidastuminen näkyi erityisesti uusien asuntojen kaupassa sekä arvokohteissa. Uusien asuntojen hinnat kääntyivät lievään laskuun sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa.

–Näkymät siitä, että asuntolainojen viitekorot tulevat pysymään matalina lähitulevaisuudessa, tukevat asuntomarkkinoita. Myös ostovoimaa sekä taloutta tukeva maltillinen palkkaratkaisu on omiaan tukemaan asuntomarkkinoita pidemmällä aikavälillä. Mahdollinen taantuma vaikuttaa erityisesti muuttotappiopaikkakuntien asuntomarkkinoilla, jossa asuntojen hinnat saattavat laskea, sanoo Kiinteistö-Tapiolan toimitusjohtaja Vesa Immonen.