Suomalainen on rikas, kun hänen varallisuutensa on vähintään miljoona euroa. Näin ajattelee 25 prosenttia suomalaisista Säästöpankin tuoreen Säästämisbarometrin mukaan.

LUE MYÖS:

Säästämisbarometrissa selvitettiin tänä vuonna, millaisella nettovarallisuudella ihmisen koetaan olevan Suomessa rikas.

21 prosenttia Säästäjäbarometrin vastaajista ajattelee tosin, että vähintään 500 000 euron nettovarallisuus riittää rikkaaksi määrittelyyn.

Suomalaisten kasvava kiinnostus vaurastumiseen näkyy Säästämisbarometrin tuloksissa. 39 prosenttia vastaajista ilmoitti lisäävänsä tai aloittavansa sijoittamisen tai säästämisen seuraavan vuoden aikana. Viime vuoden Säästämisbarometrissa 35 prosenttia suomalaisista vastasi näin.

LUE MYÖS:

Niistä, jotka ovat jo aloittaneet säästämisen, yli 70 prosenttia oli tyytyväisiä päätökseensä. Rahaa jää Säästöpankin tutkimuksen mukaan säästöön hiukan suuremmalla joukolla kuin vuosi sitten.

”Suomalaiset alkavat omaksua vaurastumisen periaatteen ja sen, että pienikin säästäminen on iso askel oikeaan suuntaan”, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen tiedotteessa.

Säästöön enemmän rahaa

Säästämisbarometrin perusteella suomalaisia paitsi kiinnostaa kasvavissa määrin säästäminen, säästöön myös menee yhä enemmän rahaa.

Yli 400 euroa kuukaudessa säästävien osuus on kasvanut edellisvuodesta kolme prosenttiyksikköä, kahdeksasta prosentista 11 prosenttiin. Niiden osuus, jotka eivät säästä lainkaan, on laskenut vuodesta 2017 hieman.

Yrittäjät erottuvat edukseen tutkimuksessa, jos tarkastellaan säästämisinnokkuutta. Yrittäjät säästävät ja sijoittavat koko väestöä selkeästi enemmän Säästämisbarometrin mukaan. Yrittäjistä 35 prosenttia säästää tai sijoittaa yli 200 euroa kuukausittain, kun koko väestöstä näin tekee 20 prosenttia.

LUE MYÖS:

"Voimme ottaa oppia yrittäjiltä siitä, miten omaa taloutta suunnitellaan pidemmällä tähtäimellä. Ihmisten olisi esimerkiksi hyvä määritellä jokin tietty tavoite säästämiselle ja sijoittamiselle. Tällöin säästämisestä tulee merkityksellinen osa arkea, ja omaa edistystä on kiva seurata pidemmälläkin tähtäimellä”, Mikkonen arvioi.

Säästämisbarometri 2019 toteutettiin 18–69-vuotiaille suomalaisille internet-kyselynä syyskuussa 2019. Valtakunnalliseen kyselyyn vastasi 1 629 suomalaista.