Danske Bank arvioi, että Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajakautuminen on pysyvä ilmiö.

–Hinnat Helsingissä ja muissa kasvukeskuksista pitävät tasonsa paremmin kuin muilla alueilla. Tämä ilmiö on mielestämme tullut jäädäkseen, sillä ikärakenne ja työmahdollisuudet ajavat ihmisiä kaupunkeihin, pankki kirjoittaa Pohjoismaita käsittelevässä katsauksessaan.

Samalla Danske huomauttaa, että Suomen asuntojen hinnat ovat polkeneet kokolailla paikoillaan viiden viime vuoden ajan.

–Tämä on uutta monille, sillä jopa 1990-luvun laman jälkeen hinnat nousivat, pankki toteaa.

Danske ennustaa Suomen asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna keskimäärin tasan prosentin ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Asuntomarkkinoiden jakautumisesta on puhunut myös asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna, joka ennakoi tämän ”isojaoksi” kutsumansa ilmiön syvenevän tänä vuonna.

–”Talo jäi, arvo lähti”, on yhä useamman paikkakunnan nuotti. Kasvukeskuksissa asuntojen hinnat nousevat, mutta velkojen, korkojen ja riskien kera. Vuosikymmeniä jatkuneen kaupunkivastaisen ”pidetään koko maa asuttuna”-politiikan loppulasku tulee olemaan posketonta tasoa. Rahat eivät vaan riitä, jakoautomaatin perusta murenee ja tehtyjen turhien kiinteistö- ja infrastruktuuri-investointien määrä hirvittää, Pauna kommentoi joulukuun lopulla.

Lue lisää: Karu arvio Suomen asuntomarkkinoista: ”Loppulasku tulee olemaan posketonta tasoa”

Danske Bankin mukaan Suomi oli Pohjoismaiden ”talouskasvuyllättäjä” viime vuonna.

–Suomen talous yllätti positiivisesti vuonna 2016, vaikka BKT on edelleen alempana kuin ennen finanssikriisiä. Olemme nostaneet Suomen ennusteita hieman ja odotamme BKT:n kasvavan 1,3 prosenttia vuosittain vuosina 2017 ja 2018, pankki sanoo.

Pankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo, että lisää yllätyksiä tarvitaan.

–Suomi vuoden 2016 talouskasvuyllättäjä Pohjoismaissa. Lisää yllätyksiä tarvitaan, jotta muihin revennyt ero supistuu, hän kommentoi Twitterissä.