Eurooppa on häviämässä kilpailun erittäin vaarallisella tavalla maailman autoritäärisesti johdetuille maille, varoittaa Euroopan investointipankki EIP:n pääjohtaja Werner Hoyer. Euroopan investointivajauksella on Werner Hoyerin mukaan järkyttävät seuraukset Euroopalle.

”Eurooppa tulee kohtaamaan ulkoisia turvallisuushaasteita muutaman vuoden päästä”, Suomessa juhannusviikolla vieraillut Hoyer ennustaa.

LUE MYÖS: Vakava varoitus Euroopalle: Nord Stream 2 on ”kammottava virhe”

Saksalainen Hoyer esittelee ajatuskulkuaan, johon hänen mukaansa liittyy vakava uhkakuva.

”Eurooppa on 15 vuoden ajan investoinut tutkimukseen ja tuotekehitykseen 1,5 prosenttia vähemmän suhteessa bruttokansantuotteeseen kuin kilpailijamme Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Sillä on järkyttävät seuraukset kilpailukykyymme.”

Hänen mukaansa Kiinan ja Venäjän kaltaiset maat voivat alkaa kiinnostaa eurooppalaisia äänestäjiä, kun Euroopan kilpailukyky heikkenee.

”Teesini on, että voitimme kylmän sodan ja se oli demokratian voitto. Olimme teknologisesti ja taloudellisesti parempia, mutta nyt olemme häviämässä kilpailua.”

Hoyerin mukaan Eurooppa ei tee tarpeeksi puolustaakseen omia arvojaan ja omaa asemaansa.

”Investoinnit yleensä ja eritoten tutkimusinvestoinnit eivät koskaan toipuneet finanssikriisin aiheuttamasta kuopasta”, hän harmittelee.

Ketä tilanteesta on syyttäminen?

”Ei tämä ole vain valtioiden ongelma, vaan yksityinen sektori on huonompi investoimaan kuin aiemmin.”

Hoyer viittaa vaikeuksiin, joita Nokian lisäksi monet muut eurooppalaiset suuryritykset kohtasivat finanssikriisin aikaan ja sen jälkeen.

”Esimerkkejä on kaikissa maissa. Eurooppa ei voi nojata menneisyyden menestykseen.”

Hoyerin mielestä Eurooppa suhtautuu liian skeptisesti teknologian kehittämiseen.

”Edelleen käy niin kun puhutaan digitalisaatiosta, että joku viittaa IT-osastoon. Se on valtava virhekäsitys.”

Hänen mukaansa Eurooppa on jäänyt liiaksi muistelemaan menneitä saavutuksia.

”Olemme olleet liian itsetyytyväisiä ja uskoneet että menneisyyden saavutukset kantavat tulevaisuuteen. Se on suuri virhe.”

EIP:n johto oli Helsingissä tapaamassa Suomen valtiojohtoa hallituksen avainministereistä tasavallan presidenttiin ennen pian alkavaa Suomen EU-puheenjohtajakautta. Lue lisää Talouselämän jutusta.

LUE MYÖS:

Vihreät ja Luonnonsuojeluliitto älähtävät hallitukselle: ”Ministeri Paatero pesee kätensä”

Li Anderssonilta piikki Antti Rinteelle: ”Työttömyys on kaikkea muuta kuin chillaamista”