Eduskunta on valinnut perustuslakivaliokunnan varajäseneksi Ben Zyskowiczin (kok.). Prosessia on aiemmin arvosteltu.

Zyskowicz valittiin tänään valiokuntaan Anne-Mari Virolaisen (kok.) tilalle, jolle myönnettiin perjantaina vapautus valiokunnan varajäsenyydestä.

Åbo Akademin valtiotieteen professori Göran Djupsund kritisoi prosessia heti perjantaina.

–Uusi askel kohti hallituspuolueet vastaan oppositio perustuslakivaliokunnassa. Erittäin valitettavaa; kyseenalaistaa koko perustuslakivaliokunnan toiminnan, Djupsund sanoi Twitterissä.

Eri arvioiden mukaan kokoomus halusi konkari-Zyskowiczin perustuslakivaliokuntaan varmistamaan kokoomuksen selustan sotessa.

–Ei hyvältä näytä, kun perustuslakivaliokunnasta näin selvästi tehdään politiikan pelikenttä, RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz‏ kommentoi jo perjantaina Twitterissä.

–Ensin Sipilän ja Soinin manööveri, nyt kokoomuksen operaatio perustuslakivaliokunnassa. Ei yllätä, ettei politiikka ole kovin korkeassa kurssissa.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu heti huomenna tiistaina aamulla kello 9.30. Sote ja sen valinnanvapausmalli on asialistalla. Valinnanvapausmalli on joutunut vastatuuleen ja törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin. STT kertoi viikonloppuna, että valiokunta tuskin hyväksyy valinnanvapausmallia sellaisenaan ja että ongelmien seurauksena ensi tammikuun maakuntavaalit saattavat siirtyä.

Alkujaan valiokunnan piti aloittaa valmistava keskustelu jo tänään maanantaina aamupäivällä, mutta valiokunta päätti, että keskustelu aloitetaan vasta huomenna tiistaina.

Lue myös:

Eduskunnan outo näytelmä puhuttaa: ”Ensin Sipilän ja Soinin manööveri, nyt kokoomuksen operaatio perustuslakivaliokunnassa”