Suomen rajoja ei ole vielä virallisesti avattu matkailijoille, mutta suomalaiset ovat jo ostaneet matkoja jopa kesäkaudelle.

Suomen suurimmista matkatoimistoista sekä Aurinkomatkat että Tui ovat jo myyneet reissuja etenkin Kreikkaan, joka nousi viime vuonna Espanjan ohi suomalaisten valmismatkailijoiden ykköskohteeksi.

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa sanoo, että elokuun Kreikan matkoista myynnissä on ollut noin kolmannes, josta suurin osa, eli 80 prosenttia on varattu. Vaikka osa loppukesän reissuista on varattu jo ennen koronaa, kysyntä on kasvanut etenkin kahden viime viikon aikana.

”Huippusesonkina varmaan 2 miljoonaa suomalaista olisi käynyt paketti- tai omatoimimatkoilla. Patoutunut kysyntä on aikamoinen”, Kousa arvioi.

Muista kohteista Aurinkomatkoilla on myynnissä on noin 25 prosenttia. Suurin piirtein syyslomaviikosta alkavan talvikauden matkoista Aurinkomatkat on tuonut myyntiin noin 75 prosenttia normaalituotannosta.

Myös Tuin tarjonta on noin 30 prosenttia normaalista, sanoo viestintäpäällikkö Laura Aaltonen. Tarjolla olevista matkoista on myyty noin 70 prosenttia. Kreikka on ykkösenä myös Tuin lomapaketeissa. ”Rodosta varsinkin ihmiset katsovat ja varaavat”, Aaltonen sanoo.

Sekä Tui että Aurinkomatkat ovat peruneet Italian-matkat kesäkaudelta kokonaan.

Juttu jatkuu graafien jälkeen.

Hallituksen suositusten odottelu jarruttaa

Kesäkausi jatkuu lokakuun loppuun, mutta pääsee tänä vuonna alkamaan myöhässä. Tui ei ole perunut heinäkuun matkoja, vaan odottaa vielä hallituksen päätöksiä rajaliikenteen avaamisesta. Suomen Tui on osa saksalaista konsernia, jolla on paljon omia hotelleja, joten tarvittaessa lomatuotanto pystytään palauttamaan nopeasti.

Aurinkomatkat on perunut kaikki matkat heinäkuun loppuun asti.

”Hallituksen piti jo kertoa matkustusrajoituksista, mutta ei kertonut. Teknisesti pystyisimme aloittamaan heinäkuun puolivälissä, mutta se menee vähän liian tiukaksi, koska matkat pitäisi ehtiä myydä”, Aurinkomatkojen Kousa sanoo.

Lomakohteisiin paluu edellyttää myös valmistelua. Aurinkomatkojen matkaoppaat ovat lomautettuina, joten heidän pitää ensin palata kohteisiin.

Hallituksen linjausta lomamatkoista ulkomaille odotetaan edelleen. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) twiittasi keskiviikkona, että hallitus on aloittanut keskustelut rajaliikenteen rajoitusten purkamisesta ja ulkomaanmatkailun suosituksista, mutta neuvotteluja jatketaan vielä.