Yleisradion toimittaja saa Sloveniassa syytteen Patrian lahjusepäilyjä koskevasta jutusta. Yle kertoi keskiviikkona, että Slovenian valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen kahdesta kunnianloukkauksesta MOT-ohjelman toimittajaa vastaan. Syytteet on nostettu jo kesäkuun alussa.

Jupakassa on kyse MOT-ohjelman jaksosta "Totuus Patriasta", joka esitettiin viime syksynä. Ohjelman mukaan Patria maksoi mittavia lahjuksia myös Slovenian silloiselle pääministerille Janez Jansalle. Jakso aiheutti valtaisan kohun Sloveniassa, ja Slovenia lähetti jutusta Suomelle kaksi noottia.

Jansan puolue hävisi vaalit vajaa kuukausi ohjelman esittämisen jälkeen. Vaalien jälkeen Jansa teki ohjelmasta tutkintapyynnön.

Ohjelman toimittaja Magnus Berglund ei ole kovin yllättynyt syytteistä. Juttunsa tietojen takana hän seisoo edelleen sataprosenttisesti.

–Slovenian oikeussysteemistä tulee sellainen fiilis, että he tekevät kaikkensa suojellakseen valtaapitäviä. Se on vähän sama kuin Suomessa kaikki vaalirahoituksesta kirjoittaneet olisivat ensi talvena oikeudessa, Berglund vertaa.

Berglund ei ole ainakaan toistaiseksi saanut Sloveniasta virallista tietoa syytteistä. Ensimmäisen tiedon hän sai tiistaina aamulla slovenialaiselta freelancetoimittajalta. Nyt Berglund odottaa, mitä tapauksesta kuuluu slovenialaisviranomaisilta.

–Itselläni ei ole syytä olla sinne sinne päin yhteydessä. Ainoa strategiani on pysyä poissa Sloveniasta.

Kauppoja tutkittu yli vuosi

Patrian Slovenian-panssarikaupat ovat parhaillaan keskusrikospoliisin tutkinnassa. Tämän lisäksi poliisi selvittää Patrian tekemiä kauppoja Kroatiassa ja Egyptissä. Jutun tutkinta alkoi viime vuoden keväällä, ja epäilyt ovat laajentuneet sen edetessä.

Poliisi epäilee, että Patria maksoi tarjouskilpailun voittaakseen Sloveniassa miljoonaluokan lahjukset. Patria myi kolme vuotta sitten 135 panssariajoneuvoa Slovenialle, ja kaupan arvo oli lähes 280 miljoonaa euroa.

Tutkinnan toinen kokonaisuus liittyy puolestaan vuosituhannen vaihteessa Egyptin kanssa tehtyihin tykkikauppoihin. Kroatiaan Patria myi kaksi vuotta sitten panssariajoneuvoja 112 miljoonalla eurolla.

Myös STT sai tiistaina syytteistä yhteydenoton slovenialaistoimittajalta. Tietoja ei kuitenkaan saatu vahvistettua Slovenian viranomaisilta. Slovenian valtakunnansyyttäjän toimistosta STT:tä kehotettiin ottamaan asiassa yhteyttä Ljubljanan syyttäjänvirastoon, mutta sieltä ei vastattu yhteydenottopyyntöön.

Suomen Slovenian-suurlähetystössä ei ollut keskiviikkona iltapäivällä tietoa syytteiden nostamisesta.