Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja patriarkka Kirill on jälleen herättänyt hämmennystä puheillaan. Kirillin tulkittiin sanoneen, että homoavioliittojen hyväksyminen on maailmanlopun merkki.

Kirill sanoi sunnuntaina moskovalaisessa kirkossa pitämässään puheessa, että ”viime aikoina olemme kamppailleet valtavien kiusausten kanssa, kun useissa maissa on valittu synti ja säädetty sen hyväksi lakeja”.

Kirillin mukaan ne, joiden omatunto on puhdas, ja jotka vastustavat näitä "vähemmistöihin liittyviä lakeja", kohtaavat sortoa.

”Tämä on erittäin vaarallinen maailmanlopun merkki”, Kirill totesi.

Esimerkiksi uutistoimisto Interfaks kertoi, että Kirillin mukaan ”samaa sukupuolta edustavien väliset avioliitot vievät ihmiskuntaa kohti maailmanloppua”.

Moskovalainen Bolšoi Gorod -kaupunkilehti puolestaan huomautti, että Kirill vältti mainitsemasta kertaakaan puheessaan käsitettä” samaasukupuolta olevien välinen avioliitto”.

Sen sijaan patriarkka puhui ”vähemmistöihin liittyvistä laeista” ja ”synnistä”. Puheesta käy kuitenkin melko selkeästi ilmi, että kyse on homoliitoista.

Kirill on tunnettu liberaalin arvomaailman vaaroista varoittelijana. Viimeksi keväällä hän varoitti feminismistä.

Patriarkan puheissa toistuva näkemys on, että feminismin ja seksuaalivähemmistöjen kaltaiset ilmiöt ovat läntistä, liberaalia hapatusta, jolta Pyhän Venäjän pitää suojautua.

Homoavioliitot hyväksyviä lakeja on tänä vuonna hyväksytty muun muassa Ranskassa, Uudessa-Seelanissa ja Brasiliassa. Myös Yhdysvalloissa liittovaltion laista poistettiin pykälä, joka määritteli avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi.

Suomessa kerätään parhaillaan allekirjoituksia tasa-arvoista avioliittolakia ajavaan kansalaisaloitteeseen, joka on saanut ennätysmäärän kannattajia.

Venäjällä on patriarkka Kirillin toiveiden mukaisesti menty vastakkaiseen suuntaan. Kesäkuun lopussa koko Venäjällä tuli voimaan alaikäisille suunnatun "homopropagandan" kieltävä laki.

Korjattu: Homopropagandalaki ei ole enää käsittelyssä, sillä laki tuli voimaan presidentti Vladimir Putinin allekirjoittettua sen kesäkuun lopussa.