Winnipeg Jetsin Patrik Laine teki kauden 30. maalinsa jääkiekon NHL-liigassa maanantaina. Kolmatta kauttaan NHL:ssä pelaava Laine on yltänyt 30 maaliin jokaisena kautenaan.

Laineen lisäksi vain kolme pelaajaa on tehnyt kolmella eri NHL-kaudella kolme maalia ennen 21-vuotissynttäreitään. Aiemmin moiseen kykenivät Wayne Gretzky 1982, Dale Hawerchuck 1984 ja Jimmy Carson 1989.

Vielä 1980-luvulla maalinteko oli NHL:ssä helpompaa muun muassa maalivahtien pienempien suojusten takia. Laineen saavutusta voikin pitää todella merkittävänä.

Laineen kausi on ollut NHL:ssä vuoristoratamainen. Hänellä on ollut pitkiä tehottomia putkia.

Kritiikin keskellä unohtuu, että Laine on vasta 20-vuotias. On hämmästyttävää, että niin nuori pelaaja kykenee tekemään 30 maalia kaudessa.

Koskaan aikaisemmin ei ole saatu neljää suomalaista 30 maalin kerhoon saman NHL-kauden aikana. Kolme suomalaista on toki tehnyt tempun useaan otteeseen. Viimeisin kolmikko oli Teemu Selänne, Olli Jokinen ja Jere Lehtinen kaudella 2005-06.

Laine jakaa nyt suomalaisten kuluvan kauden maalipörssin kolmatta sijaa Sebastian Ahon kanssa. Edellä ovat 34 osuman Aleksander Barkov ja 31 osuman Mikko Rantanen.

Laineen maali ei auttanut Winnipegiä voittoon. Jets taipui kotihallissaan Dallas Starsille 2-5.

Dallasin Esa Lindell laukoi ottelun avausmaalin toisen erän puolivälissä. Osuma oli suomalaispuolustajalle kauden 10:s.