Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on hylännyt valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen postialan työehtokiistassa. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala vahvisti asian hetki sitten.

Työnantajapuoli Palta olisi hyväksynyt sovintoesityksen. PAU:n mukaan hylkääminen oli ainoa vaihtoehto.

”Esitys on kohta julkinen ja kun luette sen läpi, huomaatte, että esityksessä on lista työehtojen heikennyksiä ja sieltä puuttuu kaikki meille tärkeät kysymykset. Meillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin hylätä sovintoesitys”, Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi osapuolten tultua median eteen.

LUE MYÖS:

Palta on pettynyt.

”Tulimme PAU:ta vastaan keskeisissä kysymyksissä, jotta sopu saataisiin aikaan. Hyväksyimme, että uusi sopimus rakennetaan vanhan työehtosopimuksen pohjalle siten, että palkat eivät laske. Lisäksi olimme valmiita korottamaan palkkoja yleisen linjan mukaisesti ja nykyisen palkkarakenteen pohjalta”, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Sovintoehdotus oli Paltan mielestä ”siedettävä kompromissi molempien osapuolten näkökulmasta pitkään jatkuneeseen kiistaan”. Neuvotteluiden käyminen vanhan työehtosopimuksen pohjalta ei kuitenkaan koskenut kaikkia Postin työntekijöitä.

PAU:n hylkäyksen pääsyynä on Postin elokuinen päätös siirtää 700 pakettilajittelijaa Posti Oyj:stä Posti Palvelut Oy:n palvelukseen. Heidät täytyy PAU:n mukaan palauttaa PAU:n sopimuksen piiriin ennen kuin työriidassa voi syntyä sopu.

Asiasta ei PAU:n Niemisen mukaan kuitenkaan mainita sovintoesityksessä mitään. Näin ollen sovintoesitys olisi hänen mukaansa tarkoittanut siirtymäajan jälkeen pakettilajittelijoille noin 30-50 prosentin palkkojen leikkausta, ja samalla muut työehdot olisivat heikentyneet.

Palta selittää asiaa tiedotteessaan.

”Meillä ei ole mahdollisuutta käydä neuvotteluita muiden kuin omien jäsentemme puolesta eikä kysymys pakettilajittelijoiden siirrosta edes ole työehtosopimuksilla ratkaistava asia. Pakettilajittelijoiden tilanteen kytkeminen Paltan ja PAU:n neuvotteluihin on puhdasta järjestöpolitiikkaa”, Aarto sanoo.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen neuvotteluosapuolille sovintoehdotuksen tiistain vastaisena yönä.

Sovittelija edellytti, että vastaus on julkinen vasta sen jälkeen, kun se on kerrottu sovittelijalle, PAU kertoo tiedotteessaan. PAU:n mukaan lakot jatkuvat aiemmin ilmoitetun mukaisesti.

LUE LISÄÄ: