Työ- ja elinkeinoministeriön syyskuun ammattibarometrin mukaan postinjakajista ja -lajit­telijoista on pulaa kolmen eri ely-keskuksen alueella. Sanomalehtien jakajista ja läheteistä sen sijaan on hakijapula 12 ely-keskuksen alueella. Pula ­keskittyy erityisesti pääkaupunkiseudulle, Pirkanmaalle ja Varsinais-­Suomeen.

LUE MYÖS:

Posti- ja logistiikka-alan unio­nin PAU:n puheenjohtaja ­Heidi Nieminen uskoo, että halvempaan työehtosopimukseen siirtyminen pahentaisi myös postin­jakajien ja -lajittelijoiden rekrytointiongelmia.

”Jos palkat ja työehdot laski­sivat entisestään, kaikki joilla ­olisi mitään muuta mahdollisuutta löytää muita töitä, todennäköisesti lähtisivät alalta”, Nieminen sanoo.

Posti perusti vuonna 2017 uuden tytäryhtiön Posti Palvelut Oy :n ja siirsi sen palvelukseen yli 2 000 sanomalehdenjakajaa. ­Samalla vanhoihin työntekijöihin alettiin soveltaa halvempaa työehtosopimusta. PAU:n ­jakajien palkkalaskelmien perusteella ­tekemän selvityksen mukaan palkat laskivat tämän seurauksena keskimäärin 39 prosenttia.

Postin mukaan varhaisjakelun vaihtuvuus oli uuteen sopimukseen siirtymisen jälkeen valtakunnallisesti 60 prosentin luokkaa. Nyt se on laskenut valtakunnallisesti 30 prosenttiin ja pääkaupunkiseudulla 35 prosenttiin.

Postin lehtipalveluista vastaavan johtajan Risto Savikon mukaan vaihtuvuus on varhais­jakelussa kuitenkin merkittävästi ­korkeampi kuin päiväjakelussa ja lajittelussa.

LUE MYÖS: