Paavi Franciscus kieltäytyy kommentoimasta Vatikaanin entisen Washingtonin-suurlähettilään syytöstä, jonka mukaan Katolisen kirkon paavi olisi tiennyt jo vuonna 2013 katolisten pappien Yhdysvalloissa harjoittamasta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Entinen arkkipiispa Carlo Maria Vigano julkaisi viikonloppuna kirjeen, jonka mukaan Vigano oli itse paaviin yhteydessä amerikkalaisen kardinaali Theodore McCarrickin toimista, mutta paavi ei tehnyt asialle mitään.

”Hän tiesi vähintään 23. kesäkuuta 2013, että McCarrick oli sarjasaalistaja. Paavi tiesi hänen olevan turmeltunut, mutta suojasi tätä katkeraan loppuun asti”, Vigano kirjoitti National Catholic Register -lehdessä julkaistussa kirjeessään.

Paavilta kysyttiin vaikenemissyytöksestä hänen palatessaan Irlannin-vierailulta Roomaan. Paavi Franciscus ilmoitti, ettei hän tule kommentoimaan Viganon kirjettä.

”Kaikille teille, jotka olette kiinnostuneita: lukekaa dokumentti huolellisesti ja arvioikaa se itse. En tule sanomaan tästä sanaakaan. Lausunto puhuu puolestaan”, paavo kommentoi BBC:n mukaan.

Theodore McCarrick erosi seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien syytösten takia. Paavi myönsi hänelle eron heinäkuussa. McCarrickia on syytetty alaikäisten ja pappisseminaarissa olleiden aikuisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta hän on sanonut olevansa syytön.

Lue myös:

Kova väite Vatikaanista: ”Paavin on erottava - tiesi hyväksikäytöstä”

Paavi Franciscus tunnusti katolisen kirkon epäonnistumisen: ”Hylkäsimme lapset”