Vaalipeli voi viedä joidenkin hallituspuolueiden kansanedustajien mielissä voiton sote-uudistuksen toteuttamisesta, arvioi oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. Asetelma muuttuu hänen mukaansa vaalikeväänä koko ajan vaikeammaksi ja vaikeammaksi.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ajautui entistä ahtaammalle maanantaina, kun hallituspuolue Sinisten kansanedustaja Maria Lohela vaihtoi leiriä Liike Nytin edustajaksi ja ilmoittautui samalla soten vastustajaksi . Hallituksella on uudistuksensa puolella enää yhden äänen enemmistö (100–99) kansanedustajien julkisuuteen ilmoittamien tietojen perusteella.

Haavisto huomauttaa, että vaalikevät ja yksittäisten kansanedustajien äänistä riippuva suuruudistus eivät ole hyvä yhdistelmä.

”[Vaalikauden] viimeisenä keväänä on tavattoman vaikea saada isoja ratkaisuja läpi sen vuoksi, että vaaleihin valmistautuminen voi olla kansanedustajille painavampi tekijä kuin puolueuskollisuus, ja nyt ollaan juuri sellaisessa vaiheessa”, Haavisto sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa tiistaina.

”Alan pitää yhä epätodennäköisempänä, että sote kokonaisuutena voisi tästä eduskunnasta mennä läpi. Ihmeitäkin toki tapahtuu.”

Eduskunnan perustuslakivaliokunta käy yhä tällä viikolla asiantuntijakuulemisia sote-mallin perustuslainmukaisuudesta. Hallituksen valitsema malli on asiantuntijoiden laajalti arvostelema. Eduskuntavaalit odottavat jo huhtikuussa.

”Tämä ajanjakso, jossa tämä pitäisi saada aikaan, jää niin kovin lyhyeksi. En ole varma, miten hallituksen koheesio tässä enää toimii”, Haavisto sanoo.

Vihreiden johtajan mukaan myös ”helsinkiläisten kokoomusaktiivien” – kuten pormestari Jan Vapaavuoren – kriittinen kommentointi kertoo hallituspuolueiden sisäisistä paineista ja siitä, että jotkut harkitsevat kahdesti, miten äänestävät.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvioi tänään Uudelle Suomelle, että sote-uudistus kaatuu. Hän on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan.

LUE LISÄÄ:

Elina Lepomäki: ”Sote kaatuu”

Näkökulma: Nyt nähtiin Hjallis Harkimon yllätys, joka voi kaataa koko soten

”Havahduin: Mitä me olemme täällä tekemässä?” – Maria Lohelan sote-avautuminen leviää