Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto pitää sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kommentti Suomen Nato-jäsenyyteen liittyen huonosti muotoiltuna.

”Minusta se, että me itse alamme spekuloida, kelpaammeko johonkin porukkaan, vaarantaa Suomen turvallisuutta. Minusta se ei ollut hyvin muotoiltu lausunto”, Haavisto sanoi keskiviikkona Iltalehdelle, joka kuvaili Rinteen lausuntoa ”Nato-sammakoksi”.

MTV:n tiistaisen pääministeritentin jälkeen Suomen turvallisuuspolitiikkaa puitiin saman kanavan Asian ytimessä -ohjelmassa. Ohjelman lopuksi sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, ettei ole lainkaan vakuuttunut siitä, että Suomi kelpaisi Naton jäseneksi.

”Nyt tässä tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen presidentin epävarmuustekijät kansainvälisessä politiikassa vaikuttavat, en ole yhtään vakuuttunut siitä, että meitä edes hyväksyttäisiin Natoon, jos me hakisimme”, Rinne sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivoi viikonloppuna eduskuntavaalien alle keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Historioitsija Jukka Tarkka huomautti, että asiassa on myös riskinsä.

”Turvallisuuspoliittinen äkkiherätys kaksi viikkoa ennen vaaleja on kuitenkin vaaran paikka. Moni mopo voi siinä riemussa karata käsistä. Siirtymä populistisesta sanailusta asiakeskusteluun ei käy yhdellä rykäyksellä”, hän sanoi.

Lue myös:

Sauli Niinistön ulostulo puhuttaa – Tutkija: ”Turvallisuuspoliittinen äkkiherätys on vaaran paikka”

Presidentti toivoo keskustelua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – Professori: ”Mitä ihmettä?”