Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoo, etteivät Turkin sotilastoimet Syyriassa ole juuri vaikuttaneet al-Holin leiriin, jossa on suomalaisia naisia ja lapsia.

”Leiri onneksi on sen verran etäällä rajasta, että suoraan Turkin iskut ja sotilastoimet eivät tänne vaikuttaneet. Vaikuttivat kuitenkin sen verran, että vartijoiden määrä on pienentynyt; kurdit ovat lähteneet puolustamaan omaa maatansa”, hän kommentoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Suomessa on kesän ja syksyn aikana käyty kiivasta keskustelua al-Holin leirillä olevien niin kutsuttujen Isis-naisten tilanteesta. Muun muassa kokoomus ja perussuomalaiset ovat korostaneet, että kyse on terroristijärjestö Isisin toiminnassa mukana olleista.

Haavisto toisti Ykkösaamussa aikaisemman linjauksensa, jonka mukaan leirillä olevilla Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen.

”Ei tässä ole sisäpolitiikasta kyse, vaan siitä, että he ovat aseellisesti vartioituna toisen maan alueella. Olemme kertoneet kurdihallinnolle, että perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen. ”

Lue myös:

Haaviston mukaan ongelmana on muun muassa se, että lähes kaikki Syyrian naapurimaat pitävät leirillä olevia rikollisina, joten heidän paluunsa ei ole yksinkertainen.

”Meillä ei ole asevoimaa tai muuta voimaa saada niitä ihmisiä pois sieltä. Jos ihmisiä sieltä tulee, heidän pitää voida tulla sieltä turvallisesti. Siellä on naapurimaita, joiden mukaan ainakin aikuiset ovat rikollisia, kun ovat toimineet Isisissä. Voin vakuuttaa, että joka päivä tässä tehdään töitä”, ulkoministeri kommentoi.

Lue lisää: