Eduskunnassa selviteltiin tiistaina hallituskriisin ohella ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr) liittyvän julkisen kuohunnan taustoja. Haavistolta selvityksen vaatinut eduskunnan ulkoasiainvaliokunta totesi lopulta, ettei asiassa ole tarvetta ryhtyä enempiin toimenpiteisiin.

”Valiokunta hyväksyy valtioneuvoston toimintalinjan”, valiokunta totesi pöytäkirjansa mukaan antaen samalla synninpäästön ulkoministerille.

Enemmistön kanta hyväksyttiin äänin 10–3.

Käsittely liittyi uutisiin al-Holin leirin Isis-perheistä ja -lapsista. Ilta-Sanomien mukaan ulkoministeri Haavisto olisi yrittänyt painostaa virkamiestä tuomaan leirillä olevat suomalaislapset Suomeen niin sanotulla konsulikyydillä. Lisäksi lehti on kertonut, että järjestelystä kieltäytynyt konsulipäällikkö Pasi Tuominen olisi tämän vuoksi syrjäytetty tehtävistään.

Haavisto on kieltänyt molemmat väitteet.

LUE MYÖS:

Haavisto, ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen, lähetystöneuvos Jussi Tanner ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti olivat tiistaina valiokunnan kuultavina.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki katsoo, että lehtiväitteistä ”ei jäänyt kiveä kiven päälle” valiokunnan saamien selvitysten jälkeen.

”Ei jäänyt mitään epäselvää. Hallitus, ulkoministeri ja ulkoministeriö ovat toimineet juuri niin kuin sen lain mukaan pitää toimia”, Arhinmäki kirjoittaa Twitterissä.

Arhinmäen mukaan myöskään konsulipäällikköä ”ei ole siirretty sivuun tehtävistään vaan hän hoitaa edelleen tehtävää”.

”[Valiokunnan] saaman selvityksen mukaan konsulipäällikkö jatkaa edelleen tehtävässään. Ainoa muutos on se, että on tullut lisää resursseja ja al-Holin tilannetta hoitaa toinen virkamies”, Arhinmäki kertoo.

Näin on myös Haavisto kertonut julkisuuteen jo maanantaina.

Ihmetystä herättää nyt se, että konsulipäällikkö Tuomisen alainen, konsulipalveluissa työskentelevä Katja-Marika Puittinen on kertonut nimellään Ylelle, että hänen esimiehensä ”siirto pitää paikkansa”. Puittisen mukaan siirto on myös ollut ”yllätys ja negatiivinen sellainen” ja haittaa ministeriön toimintaa.

Valiokunnan ratkaisusta olivat eri mieltä kolme perussuomalaista jäsentä. He kirjasivat kannakseen, että ”saatu selvitys ei ole kaikilta osin tyydyttävä”. Valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) mukaan selvitys ei tyydyttänyt siltä osin, että ministeri Haavisto ei vastannut syytöksiin valiokunnan pimentoon jättämisestä.

Ulkoministeri Haaviston mukaan hallitus ei ole tehnyt mediassa esillä ollutta päätöstä al-Holin leirillä olevien lasten tai perheiden tuomisesta Suomeen.

”En ole tietoinen sellaisesta päätöksestä, ja hallituksesta on moneen kertaan vakuutettu, että sellaista päätöstä ei ole tehty”, sanoo myös presidentti Sauli Niinistö Verkkouutisille tiistaina.

”Sen näyttää myös tänään, jonkun uutisen mukaan Haavistokin vahvistavan.”

LUE MYÖS: