Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi Helsinki-Vantaan lentoaseman puutteellisia karanteenitoimia tiedotustilaisuudessa.

Ministeri totesi, että lentoaseman tilanteesta on käyty paljon keskustelua. Julkisuudessa on ihmetelty, miksi koronatoimia ei ole saatu kunnolla käytäntöön lentoasemalla.

”Eilen 7 ministeriä kokoontui toteamaan, että lentoasemallakin on johtaja ja siellä pitää antaa määräyksiä myös näistä ihan samoista asioista kuin täällä kotimaassa”, Haavisto sanoi.

SELVITIMME LENTOKENTTÄSOTKUA, LUE JUTTU:

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen myönsi keskiviikkona Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, että ministeriöiden välinen tietokatkos on syynä siihen, että ulkomailta Suomeen palaavia matkustajia ei ole ohjeistettu tarpeeksi koronaviruksen leviämisestä ja karanteenista.

Haavisto ei osannut kommentoida, millainen tietokatkos on kyseessä, mutta totesi, että asia kuuluu STM:lle, THL:lle ja Finavialle. Hänen mielestään tärkeintä on se, että asiat ovat nyt kunnossa.

”Kuten sanoin, niin lentoasemalla on varmasti johtaja, joka pystyy nämä määräykset, joita on annettu kaikille kansalaisille, niin toimeenpanemaan myös lentoasemalla. Turvavälit ja sellainen käyttäytyminen, että ei mahdollinen virus tartu.”

Kahden metrin etäisyys ihmisten välillä on Haaviston mukaan erittäin tärkeä kaikkialla, myös lentoasemalla.

LUE MYÖS KOMMENTTI:

Kohuluku tuskin pitää paikkaansa

Ulkoministeri epäilee julkisuudessa esitettyä lukua ulkomailta hiihtolomalla palanneiden suomalaisten määrästä.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona lähteisiinsä pohjaten, että Säätytalon kokouksessa tiistaina olleiden mukaan THL:n korona-arviota oli synkentänyt arvio siitä, että Suomeen saapuu noin 200 000 riskialueilla ulkomailla ollutta suomalaista hiihtolomaviikoilla 10 ja 11.

Haavistolta kysyttiin hetki sitten tiedotustilaisuudessa, kuinka paljon riskialueilta ehti tulla suomalaisia, ennen kuin karanteenitoimet saatiin Helsinki-Vantaan lentokentällä kunnolla käytäntöön. On ollut epäselvää, pitääkö HS:n kertoma 200 000 paikkansa.

”Määrä tuntuu kovin suurelta”, Haavisto sanoi viitaten HS:n lukuun.

”En usko, että noin suurista määristä puhutaan.”

Haavisto huomauttaa, että ulkoministeriön tiedot pohjautuvat matkustusilmoituksiin. Hän arvelee, että kenties lentoaseman statistiikasta voi jossain vaiheessa selvitä kaikkien lentokoneilla palanneiden määrä.

Ulkomailla 41 000 suomalaista

Haaviston mukaan tänään on tieto siitä, että noin 41 000 suomalaista oleskelee ulkomailla matkustusilmoitusten perusteella. Heistä noin puolet on Haaviston mukaan matkailijoita.

Eniten matkustusilmoituksen tehneitä oli Espanjassa, yli 7 000. Yhdysvalloissa ja Thaimaassa on molemmissa yli 3000 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista.

Haavisto huomauttaa, että luvut ovat suuntaa antavia, koska kaikki eivät tee matkustusilmoitusta tai peru sitä palattuaan kotimaahan.

Ulkoministeriö on ollut yhteydessä ulkomailla oleskeleviin suomalaisiin matkustusilmoitusjärjestelmän kautta viime päivinä. Haaviston mukaan arviolta vielä muutama tuhat suomalaista on palaamassa tai etsimässä paluuyhteyttä takaisin Suomeen.

Haavisto korostaa, että pysyvästi ulkomailla oleskelevilla ulkosuomalaisilla ei ole nyt syytä lähteä Suomeen.

Kaupalliset lentoyhteydet ovat edelleen ensisijainen tapa tulla Suomeen, mutta ulkoministeriö voi järjestää erityistilanteissa tuettuja paluumatkoja. Tällöinkin matkustaja maksaa matkan itse, mutta kohtuullinen hinta pyritään takaamaan valtion tuella.

Aivan ”viimeinen hetki” ulkomailla oleville

Haavisto huomauttaa, että jos joku ei ole tehnyt matkustusilmoitusta, niin ”nyt on kyllä aivan viimeinen hetki itsensä sinne rekisteröidä”, koska tietoa paluulennoista välitetään kyseisen järjestelmän kautta.

Ensimmäiset paluulennot järjestetään Kyprokselta ja Portugalista tänä perjantaina. Lentoja voi ostaa Finnairin varausjärjestelmän kautta. Myös muiden Pohjoismaiden ja EU-maiden kansalaiset voivat päästä näille lennoille mukaan.

Ulkoministeriö arvioi päivittäin tarvetta kotiutuslennoille.

Kokonaiskustannus tuetuista lennoista julkistetaan, kun kaikki kotiutuslennot on tehty.

Haavisto kävi tiedotustilaisuudessa läpi ohjeet Suomeen palaaville.

Ulkomailta palaavan on oltava 14 vuorokautta karanteenissa. Se pitää toteuttaa itse ja vastata siitä itse.

Julkisia kulkuyhteyksiä ei saa käyttää, vaan tulisi suosia esimerkiksi omaa autoa tai taksia.

Fyysisiä kontakteja tulee välttää. Läheisiin tulee pitää yhteyttä puhelimella tai sosiaalisessa mediassa.

Hengityssuojainta tulee käyttää tarvittaessa. Matkustusilmoitukset tulee pitää ajan tasalla ja päivittää, kun palaa kotiin.

Eilen tiedotettiin, että terveydenhuollon ammattilaiset ovat lentokentällä vastassa Suomeen palaavia.