Vain yksi ministerinsalkku on toistaiseksi jaettu, toteaa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto tekeillä olevan hallituksen ministeripelistä.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne vihjasi keskiviikkona, että sdp ei välttämättä pidä ministerijaossa kiinni perinteisestä d´Hondtin laskukaavasta, jonka mukaan sdp:lle kuuluisi hallituksen kolmannen ministerisalkun valinta. Näin ollen vihreillä saattaisi hallituksen kolmanneksi suurimpana puolueena olla mahdollisuus napata itselleen ulkoministerin tehtävä. LUE LISÄÄ: Nyt aukeaa Pekka Haavistolle unelmien työ? Antti Rinne vihjaisi torikahveilla vihreiden suuresta mahdollisuudesta

Vaalien ykkönen on oikeutettu pääministerin salkkuun, toinen halutessaan valtiovarainministerin salkkuun ja kolmas otto tarkoittaa yleensä ulkoministerin salkkua.

Pekka Haavisto, sanoitte ennen vaaleja, että vihreillä ”voi olla tulevassakin hallituksessa vihreä pääministeri, vihreä valtiovarainministeri tai vihreä ulkoministeri”. Onko tämä tavoite yhä voimassa?

”Yksi ministerinpaikka on jo jaettu, ja se on pääministerin paikka”, Haavisto sanoi Uudelle Suomelle Säätytalossa torstaina.

”Mitään muuta ei ole näissä keskusteluissa jaettu, ja uskon, että näiden parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan sitten aikanaan keskustelu käydään. Mutta nyt on ennenaikaista puhua näistä tonteista.”

D´Hondtin laskukaavan mukaan sdp ja vihreät ovat ”kolmannessa otossa” tasoissa samalla vertailuluvulla. Aiemmin on toimittu niin, että vertailulukujen tasatilanteessa suurempi puolue, eli tässä tapauksessa sdp, saa valita ensin. Rinne saattaa olla tästä valmis joustamaan – kenties siksi, että vihreät on 117 kansanedustajan hallitusrivistössä vaa’ankieliasemassa 20 edustajallaan.

LUE MYÖS: Pekka Haavisto väläytti vipuvoimastaan Ylellä: ”Ilman meitä tätä hallitusta ei synny” – Kemin sellutehtaasta ”iso jumppaus”

Ennen vaaleja Haavisto ei kierrellyt Uuden Suomen haastattelussa, että hänelle läheisin tontti on ulkopolitiikka. Pätkäpuheenjohtajaa pidetäänkin todennäköisenä ulkoministerinä, jos vihreät salkun saa, vaikka varapuheenjohtaja Maria Ohisalon tiedetään nousevan ainoana ehdokkaana puolueen puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa.

LUE LISÄÄ: Pekka Haavisto: Vihreiden tavoitteena 15 % – ”Voi tulla mikä vain vihreä ministeri”